1 perc Afrika

FÓKUSZBAN KENYA: Meja Mwangi

2019. október 09. 14:00 - Oshumare

Hazánkban az egyik legismertebb kenyai író, aki az ELTE Bölcsész Karának egykori afrikanisztika programját is meglátogatta, 1948-ban született Nanyukiban, Közép-Kenyában. Egyetemi tanulmányai után, melyet részben Kenyában, részben Leeds-ben folytatott, eleinte a filmek világa ragadta magával a fiatal Mwangit, majd a 70-es évek közepén fordult az írás felé, míg nem hivatásává vált. 1975-76-ban a University of Iowán írástechnikai szemináriumokat tartott. Számos nemzetközi elismerést és díjat kapott már korai munkái után is, nemzetközi sikereinek köszönhetően később az Egyesült Államokba települt. 1985-ben a Távol Afrikától című film rendező asszisztense lett, és ismét tevékenykedni kezdett a filmművészet területén.

Meja Mwangi mind regényeiben, mind filmjeiben a kenyai hétköznapi életet, a helyi társadalmi problémákat mutatja be sokszor a humor eszközéhez fordulva, mégis a keserű nevetést hagyva az olvasó vagy néző ajkain. Több mint húsz, angol nyelven publikált kötete közül, összesen öt jelent meg magyar nyelven (http://nektar2.oszk.hu/LVbin/LibriVision/lv_view_records.html), ezzel az egyik legjobban ismert afrikai szerzővé vált Magyarországon.

191009_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8715211588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása