1 perc Afrika

FÓKUSZBAN KENYA: A szengverek követelik ősi földjük elismerését

2019. október 09. 10:00 - Oshumare

191009_1.jpg

A szengverek Nyugat-Kenyában őslakos vadászó és gyűjtögető közösség. A közösség tagjai hétfőn reggel petíciót nyújtottak be Nairobiban a kormány számára, melyben visszakövetelik ősi földjüket és egyben a kormány védelmét kérik a területre. A szengverek lakhelye jelenleg veszélybe került a kormány által kiadott erdő- és vízvédelmi törtvényeinek köszönhetően, melyek magukban foglalják az adott területen élők evakuálását is. Az Embobut erdőben élő szengver közösség százai indultak gyalogosan kétnapos útra őseik földjéről a North Rift völgyön keresztül Nairobiba, hogy Uhuru Kenyatta elnökkel találkozhassanak. A petíciót elkísérő szengverek népviseletben, tradicionális dalokat énekelve jelentek meg Nairobiban.

A kétnapos utat szintén teljesítő, 85 éves Moses Leleu azt mondta: „Mint közösség, még mindig nem ismernek el minket kenyai etnikumként, és ez az egyik fő oka annak, hogy itt vagyunk. A második az, hogy már többször kilakoltattak ősi földünkről. Most már kisebb részén élünk ezeknek a területeknek, de még mindig a kilakoltatás veszélyeztet minket. Vissza akarunk térni a kilakoltatott területekre, és azt akarjuk, ősi földünk tulajdonosaként ismerjenek el minket."

Az Embobut erdő jelenleg Kenya öt legfontosabb vízgyűjtő területe közé tartozik. Ennek köszönhető, hogy az 1970-es évek óta a kormány több erőszakos kilakoltatást hajtott végre a szengverek körében. 2017-ben a kormány erői 300 házat gyújtottak fel, több százan megsebesültek, egy ember pedig életét vesztette a kilakoltatások során. 2019. október 7-én Nairobiban a szengver tüntetésen az Amnesty International kenyai vezetője, Irungu Houghton is megjelent és a tömeggel tartott.

Mindezek ellenére a Kenyai Erdészeti Szolgálat azt nyilatkozta, hogy az Embobut erdő jelenleg a kormány tulajdona, a szengverek pedig nem önálló etnikum, hanem mindössze egy nagyobb nép részét képező klán, akiknek nincs joga arra, hogy ősi földjükként tekintsenek a területre. A Kenyai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium tavaly év végén felállított egy munkacsoportot, hogy tanácsot adjon a kormánynak az őslakosok erdőterületekkel kapcsolatos, Kenya megőrzési erőfeszítései szempontjából kritikus követeléseihez kötődő viták rendezésére. A munkacsoportot eredményeit ebben a hónapban fogja bemutatni a minisztériumnak.

Forrás: https://www.voanews.com/africa/kenyas-sengwer-people-demand-recognition-ancestral-land

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2015211400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása