1 perc Afrika

Botswanában nem csak az elefántok vannak veszélyben

2019. október 05. 12:00 - Oshumare

A dél-afrikai ország kormánya jelenleg olyan politikát folytat, mely a világsajtóban is nagy figyelmet kap, hiszen egyre inkább visszaszorítja a vadon élő állatok védelmét. De az egyre fogyatkozó létszámú elefántok mellett ki kell emelni, hogy hasonlóan nagy veszélyben van a média szabadsága és a jogállamiság is. Sajnálatosan az afrikai országokban nem ritka ez a magatartás, de Botswana mégis komoly csalódást jelent, hiszen ez az afrikai ország úgy vonult be a köztudatba, mint ami a jó kormányzásáról és demokráciájáról híres. Az elmúlt időszakban azonban erősen megnövekedtek a rendőri túlkapások, az ellenzék fizikai zaklatása és munkájának ellehetetlenítése - ami különösen a választások utolsó hónapjaiban hatékonyan akadályozza meg egy erős ellenzék létrejöttét. Mindez különösen azért elkeserítő, mert több mint 50 év alatt először jelentkezik bármilyen fenyegetés és veszély a kormányzó párt részéről az ország politikusai irányába. Bár Botswana alacsony népsűrűségű, de nagyon szegény országként nyerte el függetlenségét, a gyémántlelőhelyek felfedezésének és a jó kormányzásnak köszönhetően az országban az infrastruktúra, az oktatás ás az egészségügy hamar fejlődésnek indult. A jelenlegi helyzet Ian Khama, a függetlenséget kivívó elnök, Seretse Khama fia 2018-as lemondásával kezdődött. Az elmúlt két évben tett kormányzati lépések pedig egyre inkább a legsötétebb politika bugyraiba lökik Botswanát.

Forrás: https://foreignpolicy.com/2019/10/02/its-not-just-elephants-that-are-under-attack-in-botswana-duma-boko-masisi-khama/

191005.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2815193400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása