1 perc Afrika

Harc az ENSZ Biztonsági Tanácsának székhelye miatt: Kenya és Dzsibuti „háborút” folytatott New Yorkban

2019. október 01. 11:00 - Oshumare

Kenya és Dzsibuti kemény csatát vívott New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes székhelyének megszerzéséért, melyben mindkét fél diplomatái komoly lobbit folytattak a másik kárára a szavazatok elnyeréséért. Dzsibuti, amely elvesztette Kenya ellen az Afrikai Unió ENSZ BT-képviselőjének megválasztását, jelezte, hogy Nairobi jelenlegi határvitát folytat Szomáliával, így az országot nem lehet megbízni a regionális biztonsági ügyek kezelésével. Kenya elutasította a vádakat, mely szerint a problémás térségekben békés eszközökkel igyekszik megoldásra törekedni, különösen, hogy Kenya kiemelkedő szerepet vállal a szomáliai és dél-szudáni menekültek millióinak segítésében, és mindkét válsághelyzetben levő ország kormányának kialakításában.

A vita több mint 90 államfő és több ország delegációja (összesen 196 küldöttség) előtt zajlott. A kenyai diplomaták az „Afrikai Unió jóváhagyott jelöltje” feliratú zászlókat és emblémákat osztottak szét a székekre. Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök erőfeszítései Uhuru Kenyatta elnök és Ismail Omar Guelleh elnök találkozójának összehívására az ENSZ Közgyűlés kapcsán szintén nem hoztak megoldást, helyette Dzsibuti állította, hogy őket kell megválasztani egy korábbi, meg nem valósult párbeszéd után.

Végül augusztus 22-én, Oszama Abdel Khalek, az Afrika Unió Egyiptomi Állandó Képviselője egy olyan ülésszakot tartott, amelyen az Állandó Képviselők Bizottsága titkos szavazással 37-13 arányban Kenya mellett szavazott, vagyis Nairobi elérte a szükséges kétharmados többséget az ENSZ BT székhelyeként, mint az AU által jóváhagyott jelölt. Az Afrikai Unió, amelynek nincs szavazata az ENSZ-ben, általában vállalni szokta, hogy támogatja a tagállamokat, hogy „tevékenykedjenek a nevében” az ENSZ Biztonsági Tanácsában. De Dzsibuti másképp gondolta, hiszen Dzsibuti külügyminisztere, Mohamud Yussuf Ali közvetett akadályt állított Kenya megválasztása elé, azt állítva, hogy csak az ő országa képes segíteni Szomália stabilizálását, az AU által lebonyolított "választást" pedig illegálisnak tartotta.

Az ülésen mindkét ország pro és kontra hozott fel érveket Szomáliához fűződő kapcsolatát illetően, hogy megnyerhesse a jövő júniusban megrendezésre kerülő választást. 

Forrás: https://www.theeastafrican.co.ke/news/ea/Battle-for-UN-Security-Council-seat/4552908-5291508-14glxh0z/index.html

190930_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8215185384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása