1 perc Afrika

A Kruger Nemzeti Park csodálatos élővilága

2019. szeptember 21. 10:00 - Oshumare

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park Afrika nyolcadik legnagyobb természetvédelmi területe több mint 19 000 km²-nyi méretével, központja a mpumalangai Skukuzában található. A park Dél-Afrika északkeleti részén helyezkedik el, nyugaton és délen két dél-afrikai tartomány: a Limpopo és a Mpumalanga határolja - ezek adják teljes területét is, északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik.

190921_1a.png

A természetvédelmi területet, melyen korábban nomád népek laktak, 1898-ban Paul Kruger, a Transvaal Köztársaság (értsd: Dél-Afrika harmadik) elnöke alakította ki Sabie néven annak érdekében, hogy ellenőrizze a vadászatot, valamint megóvja a számbelileg erősen lecsökkent vadállományt. Ez a terület a mai park déli részén helyezkedik el. A később kialakított Shingwedzi természetvédelmi területtel 1926-ban egyesítették Sabie-t Kruger Nemzeti Park néven, így jött létre az első nemzeti park Dél-Afrikában. 2002 óta a Kruger Nemzeti Park a Nagy Limpopo Park része a Limpopo (Mozambik) és a Gonarezhou (Zimbabwe) parkokkal egységben.

Növényzet szempontjából a park négy nagy részre osztható:

1) Az akáciák és a vörös bokrok területe az Olifants folyótól délre, a park nyugati részén található, ahol a vörös fűz és az akáciák számos fajtája dominál.

2) A tövises bokrok és az elefántok kedvenc gyümölcsét adó marulák vidéke az Olifants folyótól szintén délre, de a park keleti részén található.

3) Az Olifants folyótól északra fekszik a vörös bokrok és a mopane fák vidéke. 

4) A park északkeleti részét szinte teljesen beterítik a mopanecserjék. Ez a fa keménysége miatt rendkívül népszerű az építőiparban, de csak a számára kedvező körülmények között tud megélni. A fát lakó mopane kukacok pedig fehérjében gazdag táplálékot nyújtanak a lakosság számára - természetesen a parkon kívül.

190921_1b.jpg

A parkban több mint 500 állatfaj található, melyek közül eredetileg 280 őshonos. A park egyik különlegessége, hogy otthont ad az ún. big five-nak (elefánt, oroszlán, Kaffer-bivaly, orrszarvú, leopárd), az ott élő állatok mindennapjait pedig akár webkamerákon is figyelemmel kísérhetjük Magyarországról is.

Webkamera az Olifants folyónál: https://youtu.be/wXYQo09Y2kc

A nemzeti park weboldala: http://www.krugerpark.co.za/

190921_1f.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6315139214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása