1 perc Afrika

Hogy készül a zimbabwei párolt kapenta sadzával?

2019. augusztus 26. 18:00 - Oshumare

A kapenta hal (Limnothrissa miodon) szinte kizárólag Zimbabwében és Zambiában szokott asztalra kerülni. Az eredetileg Tanganyika-tóból áttelepített édesvízi halfajta különösen a Kariba-tó környékén népszerű fehérjeforrás. Hagyományosan a főzés előtt a kapentát egy napig a napfényen szárítják, így hűtés nélkül is sokáig tárolható. A kapentát ezért szárított formában és frissen is lehet kapni. Paradicsommal, hagymával és földimogyoróval párolva, friss zöldségekkel szokták tálalni. Ezt az ételt tradicionálisan kézzel szokták enni, méghozzá úgy, hogy a kukoricakását (sadzát) belemártogatják az elkészült halpörköltbe. A zimbabwei konyha másik népszerű étele szintén a Kariba-tóból származik: a tilapia, vagyis a keszeg, melyet grillezve vagy sok citromvajjal sütve tálalnak.

Hozzávalók:
0,5 kg kapenta hal
1 db nagy hagyma
1 db nagy paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 ek földimogyorópor
1 ek olívaolaj
só és bors ízlés szerint


Elkészítés:
Tedd bele egy nagy fazék forrásban levő vízbe a kapentát, majd forrald még 15 percig. A 15 perc elteltével vedd ki a kapentát, töröld szárazra, majd vágd apróra, sütésre kész, vékony darabokra.
Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, és pirítsd barnára az olívaolajban. Az apróra vágott paradicsomot ezután tedd szintén a serpenyőbe, add hozzá a sót, a borsot, földimogyoró-port és egy fél csésze vizet. Tedd bele a halat is, ügyelve arra, hogy elmerüljön a szószba. Fedd le az edényt és hagyd 10 percig párolódni a serpenyő tartalmát - alacsony lángon, kevergetve. Ha kész, vedd le a halpörköltet a tűzről és hagyd pihenni 2 percig, hogy a szósz besűrűsödjön. Az evésre kész párolt kapentát sadzával (kukoricakásával) vagy főtt rizzsel kell tálalni.

Forrás: https://travelfoodatlas.com/stewed-kapenta-matemba-sadza-zimbabwean-zambian

190826_2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6815024944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása