1 perc Afrika

Ghána Kínával kötött bauxit felderítő megállapodása egy egyedülálló erdőt fenyeget

2019. augusztus 20. 10:00 - Oshumare

190820_1f.jpg

Ghána Atewa nevű erdeje, az ország egyik legszebb és legfestőibb tája, veszélybe került. Az Atewa-erdő a nyugat-afrikai guineai erdők része, amely Dél-Guineától Kelet-Sierra Leonéig, valamint Libérián, Elefántcsontparton és Ghánán keresztül Nyugat-Togóig terjed, és mind máig érintetlen hegyvidéki területnek számított Ghánában. Ugyan az erdőirtás jelentősen csökkentette területét, de a nemzeti parkká nyilvánított részei és a megmaradt területek ugyan kisebb számú, de csodálatos élővilágot rejtenek magukban, mely hozzájárul Ghána élővilágának biológiai diverzitásához. 

A múlt évben kötött megállapodás két nagyobb területet foglal magában: Awasót, mely magas bauxittartalmú és Atewa, amely minimális lerakódásokkal rendelkezik. A memorandum értelmében Ghána bauxit-forrásainak 5%-át átruházza a kínaiaknak, Peking viszont 2 milliárd dollár értékű infrastrukturális projektet fog finanszírozni, amely keretén belül síneket, utakat és hídhálózatokat fognak létrehozni. A ghánai parlament elfogadta a ghánai bauxit-alapú alumíniumipari törvényt, amely jogi keretet biztosítana az ország bauxit lerakódásainak kiaknázásához, ennek ellenére a kormány azt állítja, hogy még meg kell erősítenie az erdőben lévő bauxitlerakódás valódi értékét.

190820_1g.jpg

A ghánai kutatók álláspontja az, hogy ezeket a területeket védeni kell a bányászati tevékenységtől. "Először is meg kell őrizni élő természettudományi laboratóriumként. Másodszor: védeni kell, mivel létfontosságú erőforrást - vizet - biztosít. Harmadszor: ez egy értékes ajándék, amelynek értékét nem lehet számszerűsíteni, de élni kell, érezni kell és értékelni kell. És nem utolsó sorban ez egy természetes örökség, amelyet meg kell védeni a jövő generációi számára."

Az Atewa-erdő érdekes tulajdonsága, hogy fáinak lombkoronája nem látható könnyen, mivel összeolvadnak a környező felhőkkel, és gyönyörű "felhőfedő réteget" képeznek. Ez nagyon ritka a ghánai tájban. Ezt a tulajdonságot a helyi szóhasználatban olyan jelenségként írják le, mely szerint a fák közvetlen kapcsolatban vannak az ég boltjával és áldást hoznak a talaj számára.

Forrás: https://www.theafricareport.com/16350/ghanas-pact-with-china-to-explore-bauxite-threatens-a-unique-forest/

Petíció: https://atewa.org/index.php/sign-petition/

190820_1d.jpg

190820_1e.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: bauxit Ghána Atewa

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6615016512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása