1 perc Afrika

Zambia zászlajának története

2019. augusztus 13. 10:17 - Oshumare

Brit Dél-Afrikai Társaság (1890-1924)

Észak-Rhodézia (1924-1964)

Zambia mint ország 1964. október 24-én jött létre, így korábban Észak-Rhodézia részeként a brit lobogó variánsai jelentek meg a terület zászlajaként. 55 éve a zambiaiaknak önálló állama és vele együtt saját nemzeti lobogója lett.

1280px-flag_of_zambia_1964_1996_svg.png

A zászlón zöld alapon látható egy arany színű afrikai halászsas, ami egy három különböző csíkból álló négyszög forma felett repül. A csíkok színe: vörös, fekete és narancssárga balról jobbra haladva. A zöld szín szimbolizálja a nemzet buja növényzetét, a vörös a szabadságharcát, a fekete a zambiai népet, a narancs pedig a föld természeti erőforrásait és ásványi kincseit. A zászló által kifejezett szimbólumrendszer egyik legmélyebb jelentését éppen a színes csíkok felett repülő sas testesíti meg, melynek egyik legfontosabb üzenete, hogy a zambiai emberek képesek legyenek a nemzet problémái fölé emelkedni.

1996-ban történt egy enyhe módosítás a zászló színeit illetően: az 1964-es zászlóban használt zöld árnyalatot világosabb zöldre változtatták.

A nemzeti lobogót szigorú szabályozások alapján lehet használni, így például a zambiai zászló csak a napkeltétől napnyugtáig tartó időszakban loboghat, minisztériumi engedély nélkül pedig nem lehet elhelyezni sehol sem.

1024px-lundazi_council.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Zambia

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9115007246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása