1 perc Afrika

Hogyan hatottak a libériai kru tengerészek a nyugat-afrikai zene világára?

2019. július 22. 16:00 - Oshumare

190722_2a.jpg

A krukról közismert, hogy nagyon erős akaratú független emberek, akiket nem lehetett rabszolgává tenni. Eredetileg Libériából származnak, de élnek Sierra Leoné-ben, Gambiában és Elefántcsontparton is. Alapvetően halászok voltak, így kiválóan úsztak és rutinosak voltak a hajózási ismeretek terén, ezért a Nyugatról érkező tengerészek előszeretettel vették fel őket hajózási és navigációs munkákra, mikor a nyugat-afrikai partokhoz látogattak. Vannak olyan elképzelések, miszerint a kruk igazából több különböző etnikumból állnak, nevüket pedig a nyugatiaktól kapták, akik az együttélés során megtanították őket gitározni. A kruk ugyan már ismerték a gitár afrikai változatait, hiszen a kora vagy a lant is elterjedt hangszerek Nyugat-Afrikában. A klasszikus nyugat-afrikai zenekultúra azonban apáról fiúra szállva többnyire zárt közösségen belül maradt, így a tengerészek különleges tudása, sajátos dallamvilága, amit a portugál és a helyi zenéből állítottak össze, gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ghánában ennek köszönhetően jött létre a Palm Wine Music néven ismertté vált zenei irányzat. Napjainkban a Palm Wine Music már tradicionális változatként van számon tartva, és mind a mai napig virágzik. Több zenei irányzat közül ez is az afrikai "highlife" stílus közé tartozik, ami a hagyományos és a nyugati zene elemeinek keveredéséből származó zenei műfajokat jelenti.

Forrás: https://face2faceafrica.com/article/how-the-resilient-kru-sailors-of-liberia-influenced-highlife-music-in-west-africa

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9914974478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása