1 perc Afrika

Ugandai nő vezeti a fiatalokat a biztonságosabb városokért való harcban

2019. június 11. 13:00 - Oshumare

Két évvel ezelőtt az akkor 18 éves Faridah élete megváltozott: őt és egy barátját drogosok támadták meg Uganda fővárosában, Kampalában, egy rosszul kivilágított utcán. Faridah ugyan megmenekült, de a barátját megerőszakolták és megölték. Ezután az este után Faridah lakókörnyezete megváltozott. A helyi önkormányzat utcai lámpákat helyezett ki és megtisztította az utcákat. Faridah belépett a Safer Cities (Biztonságos Városok) programba, amely a világ tíz városában igyekszik biztonságosabb környezetet teremteni a Plan International gyermekjóléti program keretein belül. Hanoiban például a lányok biztonságosabb tömegközlekedéséért harcolnak, de hasonló programokat indítanak Újdelhiben is, ahol a lányok 96 %-a nem érzi magát biztonságban. A program először felméréseket végez a kritikus városokban a fiatalok körében, dokumentálják a legnagyobb problémákat, majd egyeztetik a családokkal, közösségekkel, önkormányzatokkal, és elvégzik a szükséges fejlesztéseket. Faridah is hasonlóan találkozott a városvezetéssel, és kérte az utcai lámpák és térfigyelőkamerák telepítését a környékükön. Majd a taxivállalatoknál tartottak előadásokat arról, hogy mennyire sértő, mikor a sofőrök a fiatal lányokat zaklatják szóban vagy füttyszóval. Sikerüket mutatja, hogy jelentősen megváltozott a sofőrök viselkedése a fiatalok irányába, sőt többen a lányokat támogató dzsekiben kezdtek járni. A helyiek körében pedig megerősödött az incidensek közösségi megakadályozása.

A Safer Cities projektei jelenleg Alexandria, Asuncion, Kairó, Hanoi, Honiara, Kampala, Lima, Melbourne, Nairobi és New Delhi területén működnek. A szervezet reméli, hogy a közeljövőben már 20 városra is tud összpontosítani.

Forrás: https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1501599/ugandan-woman-leading-teens-fight-safer-cities

190611_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9214885194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása