1 perc Afrika

Az asanti kente-szövők és az accrai Villagio-negyed

2019. június 04. 13:00 - Oshumare

190604_2c.jpg

A kente a ghánai Asanti régió népeinek hagyományaihoz tartozó selyem vagy pamutszövet, melynek jellegzetes mintázata mára Nyugat-Afrika kulcsfontosságú öröksége. A népszerű design nemcsak ruhaanyagként, hanem díszítő motívumként is megjelenik: egy egyszerű táskától kezdve akár az Accrában található Villagio-negyedben álló épületekig.

190604_2a.jpg

190604_2b.jpg

Nyugat-Afrikában a 11. századtól létezik a csíkszövés jellegzetes formája, melyet kente néven ismernek. 1697-ben az asanti király, Osei Tutu, számos szövőmestert választott ki a közeli városokból és falvakból, hogy a szomszédos Elefántcsontpartra utazzanak, és a sajátos, komplex művészeti forma szakértőjévé váljanak. Amikor visszatértek Ghánába, kifejezetten a király számára kezdték el szőni a kentét, így sokáig csak az uralkodók viselték. Az asanti uralkodók a mai napig vállukra vetve hordják a színes kentét, illetve annak fekete-fehér változatát is, melyet különleges alkalommal hordanak: pl. szertartások, istentiszteletek, kirándulások, esküvők és temetések alkalmával.

A kente-minták nagy hatású kulturális szimbólumok, amelyek egy adott korszakot vagy filozófiai eszmét képviselnek. A különböző mintáknak és színeknek pedig minden esetben szimbolikus jelentése van.

190604_2d.jpg

190604_2e.jpg

Az eredeti kente kézzel készült, ezért luxus és drága szövetnek számít, így mindig is a gazdagság státuszszimbóluma volt. Minden új kente design védelem alatt áll és szerzői joggal védett. Az afrikai viasznyomtatási technikát használó gyártók Ghánában és Kínában sokszorosítják a kente-terveket. Mivel ezek a szövetek géppel nyomtatottak, ezek a szövetek olcsóbbak és megfizethetőbbek, mint az eredeti. Mégis a gépi nyomtatás járult hozzá ahhoz, hogy a „kente” világszerte könnyebben elérhető és különlegességének köszönhetően gyorsan népszerű is lett. A fiatal divattervezők modern nyomtatott ruházat készítéséhez, de a ruhaiparon kívül akár háztartási cikkek készítéséhez is használják, mint pl. takarók, párnahuzatok és szőnyegek. 

Forrás: https://twitter.com/hallaboutafrica illetve https://kitengestore.com/everything-need-know-kente/

190604_2f.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6014877836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása