1 perc Afrika

Hogyan vált Ruanda a liberális iszlám oázisává?

2019. június 02. 18:00 - Oshumare

Ruanda egyfajta oázist jelent a toleráns iszlámnak és sok szempontból megoldást kínál az iszlám világgal küzdő Nyugatnak. Ruandában egy iszlám van jelen, amely szilárdan ellenáll a wahhábita és a szélsőséges mozgalmak terjeszkedésének-, melyet általában az Öböl-Arab államok finanszíroznak Afrikában - beleavatkozva az adott terület gazdagságába. A kelet-afrikai ország azt is megtagadja, hogy a Katar és Törökország által támogatott Muszlim Testvériség tanai megjelenjenek. Ezt a függetlenséget és a liberalizmust a ruandai muszlimok számára, Sheikh Salim Hitimana testesíti meg. Ő a Ruanda muftija, és mint ilyen - ő jogosult az iszlámmal kapcsolatos jogi döntéseket meghozni, és a hitet védelmezni. „A népirtás előtt talán 200 000 muszlim volt az országban, és egyetlen ruandai sem akart belépni az iszlámba” - mondja. "A népirtás idején a muszlimok megtagadták az abban való részvételt, és életüket kockáztatva léptek fel az áldozatok védelmében. Az emberek ekkor kezdték el gondolkodni rajta: kik ezek az emberek? Miért nem vesznek részt a gyűlölködésben, mint mi? Majd érdeklődni kezdtek az iszlám iránt, hogy csatlakozzanak hozzánk.”

Az ország iszlám népessége mostanra több mint ötszörösére nőtt, mondja Hitimana sejk a Kigaliban található Al-Quds mecsetben. "Ruandában a prófétánktól, a Koránból vesszük az iszlámot. Ami azt mondja: ha akarod, akkor választhatod az iszlámot; ha nem, az a te szabad döntésed. Senki sem sértheti ezt a szabadságot."

A ruandai mufti a sáfiita jogi iskola gyakorlatát követi, és büszke arra, hogy a ruandai iszlám megőrizte a mérsékelt és pluralista szellemét, és a próbálkozások ellenére nem talált talajt vagy kiskaput egy szélsőséges irányzat sem. "Ruandában megtanultuk, hogy a megosztás népirtáshoz vezet", ezért inkább a liberalizmus felé fordult a muszlimok közössége. 2016-ban a mufti jogi véleményt (fatwát) formált az arc eltakarása ellen, melyben elmagyarázza, hogy nem kötelező az arctakarás az iszlámban, mert nem köthető jogilag a valláshoz, mint inkább egyes kultúrákhoz. Nagyon fontosnak tartja a Koránhoz való ragaszkodást és hogy minden tanító csak a megfelelő képesítés megszerzése után prédikálhasson mecsetekben. Ezekkel a jogi intézkedésekkel próbálja megakadályozni a fanatizálódás megjelenését. "Minden ruandai minbárt (szószéket) ellenőrzés alatt tartunk" a gyűlöletbeszédek megakadályozásának érdekében. 

Az iszlám példaértékű kezelése és működése Ruandában sok nyugat-európai ország számára nyújthat mintát. 

Forrás: https://www.spectator.co.uk/2019/06/how-rwanda-became-an-oasis-of-liberal-islam/amp/?__twitter_impression=true

190602_3.jpg

1 komment
Címkék: iszlám Ruanda

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3514874236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2019.06.03. 19:34:35

El tudom képzelni micsoda fantasztikus képesítéseket fogad el a mester ;). Ahahahha...népírtás után jöhet az ISIS Ruandára...Afrika egy sötét lyuk!
süti beállítások módosítása