1 perc Afrika

Hogyan akadályozza Afrika fejlődését a minőségi kutatók hiánya?

2019. május 27. 19:00 - Oshumare

Az UNESCO jelentése szerint Afrika globális kutatásainak aránya egy 2014-ben végzett kutatás alapján a 2,6%-ot éri el, míg afrikai szakértők szerint ez az arány nem változott mostanáig, hiszen mindössze 3%-ot tesz ki.

Afrika mindaddig marad fejletlen más régiókhoz képest, amíg hiányoznak az olyan tudósok, akik olyan kutatást végeznek, amely a kontinens valóságára reagál. Jelenleg szakértők szerint a kontinensen végzett kutatások nagy része a finanszírozók által diktált témákra összpontosít, amelyek nem feltétlenül jelentik az afrikai emberek érdekeit. A tudósok, akik a múlt héten Kigaliban találkoztak, arra sürgették az egyetemeket és a kutatóintézeteket, hogy törekedjenek a kutatások külső érdekektől való függetlenítésére a kontinensen. Másrészt arra ösztönözték a kormányokat, hogy hajtsák végre a kutatások finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, hogy ne kelljen külföldi adományozókra támaszkodni. Az Alkalmazott Tudományok, Mérnöki és Technológiai Partnerekért (PASET) rendezett ötödik fórumon a résztvevők azt is elmondták, hogy a negyedik ipari forradalom és a digitális gazdaság aligha fog végbemenni Afrikában, amíg a kontinenssel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak a kutatások.

Moses Osiru, a Regionális Ösztöndíj és Innovációs Alap (RSIF) igazgatója hozzátette: „Az afrikai vezetők azt a célt tűzték ki, hogy a GDP legalább 1%-át a tudomány és a technológia kutatására fordítják, de jelenleg ez nem így van, csak nagyon kevés ország teljesíti ezt a célt.”

Forrás: https://www.newtimes.co.rw/news/how-lack-quality-researchers-hurting-africas-development

190527_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr514863702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása