1 perc Afrika

Az afrikai first lady-k és befolyásuk

2019. május 23. 14:35 - Oshumare

Az elnökök feleségei nagy befolyással rendelkeznek a politikai rendszereken belül. Az afrikai államfők feleségeinek szerepét nagyrészt figyelmen kívül hagyják, pedig befolyásos politikai szereplők, akik nemzetközi kapcsolataikat felhasználva irányítják a kontinenst. Három first lady-t pedig kifejezetten fontos kiemelni, akik politikailag ambiciózusak és aktívan támogatták férjeik elképzeléseit.

Grace Mugabe, Robert Mugabe, Zimbabwe egykori elnökének felesége, akinek politikai pályafutása mindössze három évig (2014-2017) terjedt, amikor a ZANU-PF Női Liga elnökévé választották. Ennek a szerepnek köszönhetően automatikusan tagja lett Politburo-nak. Sikeresen nyert támogatás férje és saját politikai törekvései számára a vallási vezetőktől, a fiataloktól és a női ligától, a hagyományos vezetőktől és a kisebbségi apostoli egyházaktól. A vallási gyűléseken kívül országos „Meet the People” túrákat is tartott a saját és az elnök imázsának építésére. Grace Mugabe gyakran fogadott külföldi állam- és kormányfőket harare-i otthonában és az Állami Házban. Az elnök közvetlen közelsége lehetővé tette a befolyásos politikai hálózatokhoz való hozzáférést, amelyeket ingatlanok megvásárlására és a vállalkozások működtetésére használt.

Denise Nkurunziza, a burundi elnök, Pierre Nkurunziza felesége vezeti a Burundiban uralkodó pártot, a Női Ligát (az Abakenyererarugamba). A többi afrikai first lady-hez hasonlóan a vallást használja arra, hogy támogassa férje uralmát. A keresztények a Nkurunziza-pár számára jelentős méretű közösség. Gyakran imádkozó csoportokat vezetnek, és a gyülekezet tagjainak lábát mossák. 2017-ben a kormányzó párt kinevezte Pierre Nkurunzizát a „Legfelsőbb Örökkévaló Útmutatónak”. 2018-ban Pierre Nkurunziza csütörtökönként létrehozta a Krisztusnak szentelt nemzeti imádsági napot, és az uralkodó párt tagjai „kivétel nélkül” ott imádkoztak. Denise Nkurunziza egy másik kulcsfontosságú választóbázisa a befolyásos nők, akik vezető pozíciókat töltenek be politikai és katonai területeken. Denise Nkurunziza hivatala szintén a Burundi és a nemzetközi közösség közötti diplomáciai kapcsolatok megerősítésére is szolgál.

Janet Musevenit férje, az ugandai elnök, Yoweri Museveni 2009-ben karamoja-i államtitkárnak nevezte ki, a karamojongok pedig az elnök szeretetének jelét látták a gesztusban. 2006 és 2016 között Ruhaamo megyei Ntungamo körzet parlamenti képviselője volt, jelenleg az oktatási miniszter. A politikai életpályáján túl néhányan „a nemzet anyjának" nevezik az anyák egészségével kapcsolatos társadalmi elkötelezettségének köszönhetően. 2014-ben a Decent Africa afrikai divatmárka által mért Globális Tisztességi Index (GDI) azt mutatta, hogy ő „a legjobb afrikai elnökfeleség”.

/A poszt Jo-Ansie van Wyk, a dél-afrikai egyetem nemzetközi politikájának professzora és Chidochashe Nyere, a Pretoria Egyetem tanárának, illetve Arina Muresan írása alapján készült. Szerzői véleményük alapján fontosnak tartanák a first lady-k szerepének alkotmányos elismerését, ami hozzásegítené az asszonyokat a politikai szerepléshez, tisztázná szerepkörüket és lehetővé tenné elszámoltathatóságukat./

Forrás: https://citizen.co.za/news/news-africa/2133098/first-ladies-in-africa-a-close-look-at-how-three-have-wielded-influence/amp/

190523_2a.jpg

Janet Museveni

190523_2b.jpg

Grace Mugabe

190523_2c.JPG

Denise Nkurunziza

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr10014852054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása