1 perc Afrika

A marokkói nomád gazdák érvényesíteni akarják szabad állatmozgatási és legeltetési jogaikat

2019. május 19. 08:00 - Oshumare

A számtalan vita ellenére Marokkó déli részén, Souss-ban a növénytermesztők még mindig erősen behatárolják a legeltető pásztorok vándorlási területeit. A feszültségek még mindig nem szűntek meg, sőt a helyzet egyre bonyolódik, mert a nomádok attól tartanak, hogy a szabad legeltetés megakadályozásával hagyományos identitásukat kell feladniuk. "A társadalom részei vagyunk, és nekünk is megvannak szokásaink, mik a szokásaink? Nomádok vagyunk, nem korlátozhatjuk magunkat egy helyre, utazni akarunk a nagy Marokkóban, de a törvény keretein belül. Elutasítjuk, hogy egy ketrecbe zárjanak” - mondja egy mouloud pásztor.

A helyzet azonban a növénytermesztők számára is fenyegetést jelent, de a harc egyelőre a közösségi médiahálókon folyik. Bár egy törvény épp a közelmúltban szabályozta a nomád pásztorkodást, és lehetővé tette a „növényzet racionális kiaknázását” Marokkóban, mind a nomádok, mind a gazdák elutasították a szabályozást.

Forrás: https://www.africanews.com/2019/05/18/nomadic-farmers-in-morroco-assert-their-rights-to-freely-move-and-graze/

190519_1.jpg

190519_1b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2014834616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása