1 perc Afrika

Az egység és szabadság ünnepe Libériában és Malawiban

2019. május 14. 13:00 - Oshumare

A Libériai Köztársaság akkor jött létre, amikor az Amerikai Gyarmatosítási Társaság (ACS) úgy gondolta, hogy a feketéknek jobb esélyeik vannak a szabadságra Afrikában, mint az Egyesült Államokban. 1822 és 1861 között több ezer szabad feketét helyeztek át a nyugati-afrikai Cape Mesuradóba. A  libériai őslakosok, akik többségben voltak, ellenségeskedve és kirekesztően álltak a beérkező emberekhez, akiknek hatalma lett az országukban. Amikor William V. S. Tubman, a modern Libéria atyja 1944-ben Libéria elnökévé vált, úgy döntött, hogy az amerikai libériaiak és az őslakos libériaiak közötti társadalmi és politikai különbségek feloldásával fog foglalkozni. Tubman bevezette Nemzeti Egységesítési Rendszerét, amely többek között kiterjesztette a szavazati jogot a nőkre és az őslakosokra is, illetve megnevezte május 14-ét a nemzeti egységesítés napjának. Libéria 25. elnöke, George Weah, 2018-as kinevezésekor bejelentette, hogy kormánya kiemelkedően fontosnak tartja az igazságosság, az egyenlőség és az esélyegyenlőség elvének tiszteletben tartását mindenkivel szemben, függetlenül attól, hogy milyen néphez, törzshöz vagy a klánhoz, valláshoz vagy gazdasági státuszba tartozik. Azt is hozzátette, hogy mivel az egyesítési és integrációs politika a Nemzeti Fejlesztési Terv részévé vált, a libériai nép jelentős előrelépést és javulást tapasztalt a nemzeti törekvések minden területén, különösen a gazdasági, oktatási, kommunikációs és szociális területeken.

190514_2a.jpg

Csaknem 30 évig Malawi első elnökének születésnapjára is emlékeztek a mai napon Malawiban. Bár Kamuzu Banda nem tudta a pontos születésnapját, hiszen - ahogy az ő korában legtöbb afrikai - nyilvántartás hiányában ő is születési anyakönyvi kivonat nélkül jött a világra Kasungu közelében. Külföldi tanulmányai után hazatérve a brit Nyaszaföldre (Malawi akkori elnevezése) a gyarmatosítás ellen és a függetlenség mellett tartott beszédeket. 1963-ban nevezték ki Nyaszaföld miniszterelnökének, majd 1964. július 6-án a függetlenségbe vezette országát, melyet Malawinak nevezett el - Maravi volt ugyanis a régies elnevezése a Nyaszaföldön lakó nyanjának. Két évvel később Malawi köztársasági elnökének nyilvánította magát, és egypárti rendszert vezetett be az országban. 1993-ban külföldi nyomásra szavazást tartottak az országban, ahol 64 % kérte a többpárti rendszer bevezetését az országban, miután a Szovjetunió összeomlása után Banda hatalma meggyengült. 1994-ben Malawi első demokratikus elnökválasztásán Bakil Muluzi nyert Bandával szemben, aki 1997-ben Dél-Afrikában halt meg, 98 éves korában. A Kamuzu.napot 1994-től tiltották be, 2009-ben Bingu wa Mutharika, Malawi jelenlegi elnöke visszaállította ezt az ünnepnapot, mint a többpárti demokrácia és a szabadság napját.

190514_2b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7914825360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása