1 perc Afrika

Megmentettek egy máltai hajót a kalózoktól a Guineai-öbölben

2019. május 13. 08:00 - Oshumare

Az egyenlítői-guineai haditengerészet Wele Nzas nevű hadihajója és egy spanyol járőrhajó, a Serviola, megmentett egy máltai hajót a kalózoktól Egyenlítői-Guinea partjainál. A máltai Blue Marlin nevű nehéz teherhajó legénysége, mely 80 tengeri mérföldre vitorlázott a parttól, azt jelentette, hogy kalózok támadják őket, és hogy bezárták magukat a hajó megerősített részébe. A kalózok pénzt követeltek a legénységtől, és fegyvert is használtak a fedélzeten. A spanyol Serviola, mely a fővárostól, Malabótól nyugatra járőrözött, azonnal a helyszínre lett irányítva. A járőrhajóhoz időközben csatlakozott a 107 méteres Wele Nzas hadihajó is, és együtt szabadították ki a máltai hajó legénységét. Mire odaértek, a kalózok már nem voltak a fedélzeten, viszont az általuk okozott károk miatt a hajó nem tudott továbbhaladni, így biztonságos helyre kellett vontatni. A Blue Marlin tulajdonosa a Boskalis nevű cég, akiket 2000-ben Jemen partjainál is támadás ért. Peter Berdowski, a Boskalis vezérigazgatója mindkét hajónak megköszönte a gyors segítséget, és hálás volt, hogy nem kerülhetett sor emberrablásra. Egyenlítői-Guinea védelmi és biztonsági szóvivője, Teodorin Nguema Obiang azt nyilatkozta, hogy "a fegyveres erők gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteniük a legénységet, majd letartóztattak tíz kalózt, akik állítólag nigériai állampolgárok voltak." 2019-ben a kalóztámadások megsokszorozódtak. Május 3-án a nigériai kalózok először a nigériai Calabar partjainál támadtak meg egy libériai tartályhajót - sikertelenül, majd a nigériai Charis vontatóhajót foglalták el - már Egyenlítő-Guinea partjainál. A kalózok végül ezt a hajót használták a Blue Marlin megtámadására.

Forrás: https://www.guineainfomarket.com/la-armada-de-guinea-ecuatorial-rescata-un-buque-secuestrado-por-piratas-en-el-golfo-de-guinea/

190513_1.jpg

190513_1b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3014822894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása