1 perc Afrika

Bevándorlás-ellenes problémák Dél-Afrikában

2019. május 06. 13:00 - Oshumare

A legnagyobb dél-afrikai ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (Democratic Alliance) is azt ígéri, hogy biztosítani fogja a határokat a bevándorlókkal szemben, akiket a rendőrség már most is véletlenszerűen megállít és igazoltat. Az afrikai bevándorlókkal szemben az erőszak sem ritka: olykor a saját szomszédaik fordulnak ellenük erőszakkal, kifosztják üzleteiket, de voltak olyanok is, akiket az utcán szúrtak le vagy élve égettek el. A Dél-Afrikában élő afrikai állampolgárok - függetlenül attól, hogy dokumentumok nélküli migránsok, menedékkérők, menekültek vagy állampolgárok - már régóta küzdenek a társadalomba való teljes körű bevonásuk érdekében. Azonban a helyzet nem, hogy javult volna, de mostanra inkább jelentősen romlott, melynek okát az elemzők általában a globális nacionalizmus terjedésében, illetve a Donald Trump által képviselt politikai propagandában és a jelenlegi dél-afrikai elnök, Cyrill Ramaphosa, Trump módszerét követő politikájában látják. Dél-Afrikában holnapután lesznek választások, mivel egy éve a korábbi elnök, Jacob Zuma korrupciós ügyekbe keveredve lemondott. Az országot, melyet az apartheid-rendszer megszüntetése után multikulturális etnikai összetétele miatt Mandela megválasztásakor szivárvány-nemzetnek neveztek, politikai jövőjét tekintve mostanra határozottan a kirekesztő nacionalizmus irányába fordult.

Forrás: https://www.buzzfeednews.com/article/tamerragriffin/south-africa-election-xenophobia

190506_2a.jpg

190506_2b.JPG

190506_2c.JPG

31 komment
Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1614809686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkvisitor 2019.05.08. 12:39:54

Akkor most hogy is van? Fekete bőrű emberek is lehetnek rasszisták?

Flúgatlan 2019.05.08. 13:04:11

@inkvisitor: "Fekete bőrű emberek is lehetnek rasszisták? "

A cikk sugallata: Igen (elvégre a tények tagadhatatlanok), de a végső ok egy fehér ember: Trump. A feketék csak azért rasszisták, mert eltanulták a fehérektől.

Legalábbis a cikk ilyesmit sugall. Persze, attól még ez nem igaz.

Visceroid 2019.05.08. 13:25:18

Az apartheid rossz volt! A D. Afrikai Köztársaság manapság földi paradicsom! Ezért is akarnak oda olyan sokan bevándorolni!

inkvisitor 2019.05.08. 13:25:34

Valakinek el kellene olvasni, miket csináltak éppen a zuluk, amikor a fehérek megérkeztek dél-afrikába.

bbrrr 2019.05.08. 13:51:13

Azért figyeljünk oda...
Nem az a probléma, hogy adott egy (úgy, ahogy) működő állam, ahova illegálisan, mindenhogyan különféle emberek próbálnak bejutni a jobb életkörülmények reményében, hanem az, hogy ezt az ott lakók ellenzik.
Nem az a gond, hogy X jogszerűtlenül tartózkodik ott, hanem hogy ennek a társadalom nem tapsol felállva.
Nem azt látja megoldásnak, hogy jogszerűtlen bevándorlás ne legyen, hanem hogy a bevándorlást fogadja el mindenki.

Szerintem mondjuk nem a "honos" lakosságnak kell megváltoznia, hanem a bevándorlónak. Ha nem tud alkalmazkodni, és nem bírja azt, hogy kívülálló (és az is marad örökre), akkor menjen haza, és harcoljon azért (otthon), hogy jobbak legyenek a körülményei. Zavarja el otthon a diktátort, büntesse a vallási szélsőségességet, és csináljon békét, ha békét akar. Ahogy a (jelenleg) békés országok sokat harcoltak azért a múltban, és sokat dolgoznak azon a jelenben, hogy most békés ország legyenek.

A "békés", és a "fehér emberől tanulta el az összes rosszat" népről meg annyi, hogy természeti népek körében az az általános, hogy a férfiak 80%-a erőszakos halállal hal meg (hogy most családi, vagy törzsi háborúban, esetleg csak valami tulajdonjogi vita kapcsán, az mindegy). A "gonosz fehér ember" társadalmában ez 1% alatti.

DFK 2019.05.08. 15:35:05

Dél-Afrikában most is faji megkülönböztetés van: fehérnek lenni pocsék most. Egyébként meg a feketék különböző népei is utálják egymást.
És erről nem a csúnya fehér ember tehet. Pláne nem Trump. Még jó, hogy nem Orbánt hibáztatja a poszter.

GABOR 2000 2019.05.08. 16:14:01

Hát ez tényleg 1 perc lett.

erkölcsi hulla 2019.05.08. 16:17:29

@inkvisitor:
" Valakinek el kellene olvasni, miket csináltak éppen a zuluk, amikor a fehérek megérkeztek dél-afrikába."

Most is ilyesmiket csinálnak, csak most fel is veszik videóra.
Van minden, megnézel párat, biztos leszel benne, hogy ezek nem tartoznak az emberi fajhoz.
Varázslatra fogott emberkínzások, emberevés, albínó gyerekek meggyilkolása, sima gyerekgyilkosság mert csak, sima gyilkosságok, élve elégetés, ilyesmik. Nem az iszlám állam találta fel a spanyolviaszt e téren.

A szivárvány nemzedékek színei gyilkolják egymást, minő meglepetés.
Előrevetíti mi lesz majd európa szivárvány hányásaival.

erkölcsi hulla 2019.05.08. 16:19:52

@DFK: "Dél-Afrikában most is faji megkülönböztetés van: fehérnek lenni pocsék most. "

Jaja, elkezdték gyilkolni a fehér farmereket is, családostul.
Mikor majd sikerül megölni vagy elüldözni megint a farmereket, éheznek meg éhen döglenek, és visszasírják majd a fehér farmereket, mint már megtörtént ez egyszer.

www.youtube.com/watch?v=a_bDc7FfItk

Brix 2019.05.08. 17:03:12

A fő ok- szerintem- az, hogy a globális problèmák megnövekedtek. A klímaváltozás , a nèpessègrobbanás , ès a piaci alkalmazkodókèpessèg hiánya egyre nagyobb embertömegeket kényszerít migrációra. A javak most egyenlőtlenebbül vannak elosztva, mint a 60- as vagy a 70- és években, mert az ásványi nyersanyagok ès a mezőgazdasági termények relatív ára alacsonyabb mint akkor, a helyi háziipart kinyírták a kínaiak, a nepotista elit pedig mindent elad\ átjátszik a külföldi befektetőknek...Apokalipszis lesz Afrikában, néhány èvtizden belül, mert mèg mindig túl gyors ütemben nő a nèpessèg, a gazdaság meg nem tud lèpèst tartani....A gyarmati rendszer minden szempontból jobb volt...Egyedül Franciaország törődik most a volt afrikai gyarmataival, hiszen oktatást, tanárokat , ès ha kell katonákat biztosít a nyugat- afrikai államoknak...Ezen kívül èves szinten 10- 12 milliárd euro fejlesztési forrást is ad...Igaz, el is vesz tőlük, de így nincs inflácó ,stabil a CFA , hogy a francia jegybank őrködik a pènz èrtèke felett... Most Európának kèt lehetősége van: vagy " visszamegy " Afrikába ès megpróbál rendet csinálni , vagy 10 milliókat kell befogadni, hamarosan.....

masada 2019.05.08. 18:00:43

Afrika egykor legfejlettebb országa (még atomhatalom is volt), mára pusztulat jelképe! A fekete ember nem képes egyedül semmire, csak a káoszra legfeljebb!

inkvisitor 2019.05.08. 19:08:25

@erkölcsi hulla: Ezt már teszteltük egyszer. Ha nem jön Hitler, akkor még ma is rondán néznénk minden nemfehér egyedre.
Az emberek hajlamosak elfelejteni a történelmet. Mielőtt a NSDAP csömörig tolta az etnikai tisztogatást, Európában és USA-ban nagy divat volt a rasszizmus meg az eugenetika gyakorlati alkalmazása.

flydomi 2019.05.09. 01:33:37

A vilag doglodik......a tortenelem sose valtozik,csak megall egy idore.....Feher vagy fekete,mindegy.Egymas veret ki kell ontani.....ahogy a kereszteny adolf es Stalin is tette a kereszteny feher emberekkel............na meg masfajta emberekkel is.............

Oshumare 2019.05.09. 04:29:31

@Flúgatlan: a cikk nem sugall, a cikk egy hírt közöl.

Oshumare 2019.05.09. 04:38:50

@DFK: Vedd észre: nem a poszter hibáztat, a forrás. A poszter hírt közöl - ahogy az eredetileg lejött. (Egy percben Afrikáról gondolatokat lehet megosztani, gondolatokat lehet ébreszteni. A történeti, földrajzi, etnikai, kulturális, vallási, gazdasági, stb. körbejárás meg tapasztalatból témánként egy kötetet kívánna, h érdemben tudjunk beszélgetni. Ma Afrika periférikus kutatási terület, az ilyen típusú témákról megfelelő ismeretanyag nélkül csak a hülyeség jön át, de egy egészen hosszú előadás után már nemcsak a niggerezés vagy a gazfehéremberezés jön ki a hallgatóságból. Lényeg a lényeg: Dél-Afrika nem támogatja a bevándorlást.)

FogarasiArpi 2019.05.09. 05:37:16

Az évszázados elnyomást még mindig nem volt képes kiheverni a fekete többség. Nem alakult még ki az a felelős beosztásban, politikai vonalon mozgó értelmiségi réteg akik képesek lennének változást hozni ebben az átmeneti állapotban.
Az apartheid csak 25 éve szünt meg, és nem azokat látjuk a pártok élén, akik azóta kerültek ki az iskolákból. Zuma 77 éves, Ramaphosa 66 és hozzák magukkal nem csak az apartheid elnyomásának emlékét, hanem az egész fekete társadalom elulképzett, iskolázatlan, szegénységben élő, gyülölettel-teli gondolkodását is.

Kb. olyan, mintha a cigányok hirtelen többségben lennének és az lenne az elvárás, hogy ugyanolyan értelmiségi, tudományos, képzett szinvonalon fognak kormányozni, mint Orbánék....

Majd mondjuk ha 50-100 év múlva is igyanitt fognak tartani, akkor már nem foghatják rá a fehér elnyomás maradványára, hogy miért nem képesek továbblépni.
Sajnos jó páran azt már nem fogjuk meglátni és lehet, addigra már a vörös, csillagos zászló fog lobogni a cape towni (meg a budapesti) parlament tetjén is.

Oshumare 2019.05.09. 06:12:26

@FogarasiArpi: Tulajdonképpen már a 2000-es évek elején is, egy nigériai irodalmi(!) konferencián parázs vita alakult ki, mikor egy szem fehér emberként részt mertem venni az eseményen, és a társaság fele felém mutogatva vádolta a fehéreket a nigériai állapotokért. Hogy ott is van higgadt vélemény, bizonyította, h több nigériai szólalt fel, még mielőtt megvédhettem volna magam, h ugyan épp a magyaroknak mi köze lenne a gyarmatosításhoz??? Ráadásul, mi nem 1960, hanem 1990 óta vagyunk függetlenek, mégis talpon tudunk maradni. Tehát valahol talán a remény hal meg utoljára, mindenhol látják a problémát, látják a valós okokat, de a kérdés, h mennyire kapnak hangot és tudnak-e tényleges megoldást nyújtani, rendelkeznek-e eszközökkel az ilyen méretű válságok megoldására. Dél-Afrika nem úgy tűnik, hogy a jó úton halad...

erkölcsi hulla 2019.05.09. 08:49:17

@FogarasiArpi: szerintem már ezt is nagyon túlzás a fehèr elnyomásra kenni

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.09. 09:09:15

Dél-Afrika a térség egyik gazdag országa, persze ez viszonylagos gazdagság (az ország szegényebb Mo-nál), de sok ország a térségben jóval szegényebb. Ezekből jön a migráció. Miközben a hasonló szintű országokból (pl. Namíbia, Bostwana, Szváziföld) nincs nagy bevándorlás.

Azaz ez ugyanaz, mint a Kelet-Európából Nyugat-Európába tartó migráció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.09. 09:12:17

@Brix:

Amint legyengül a nyugat, megszűnik a profitsíbolás Afrikából (ennek mértéke a SOKSZOROSA annak, amit a nyugat tőlünk, kelet-európaiaktól lop!), s elindulhat az intenzív fejlődés Afrikában. Erre megvan egyébként minden feltétel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.09. 09:13:09

@masada:

Semmilyen színű ember sem képes semmire, ha ülnek a nyakán, s lopják mindenét.

2019.05.09. 10:27:26

A feketék azért nem rasszisták és korruptak Afrikában, mert nem ismernek azokon kívül mást.

2019.05.09. 10:31:56

@bbrrr: Két megjegyzés. Amikor az arabok ide menekülnek a háború elől, érdemes arra gondolni, hogy ez egy tanulási folyamat, amiből kimaradnak. Európa két komoly háborún van túl, amiből tanult a lakossága, míg eközben ők vígan élték életüket. A másik. Amikor arról hallunk, mennyi rossz köszönhető a fehér embernek, soha nem hangzik az el, hogy mennyi jót. Mert békét csak ő teremt, gyógyszereket csak ő fejleszt, amitől megállt az a halandóság, ami miatt most elképesztő ütemben szaporodnak. Viszont cserébe az ENSZ még ma sem látja problémának a túlszaporodást, csak "tessék befogadni".

CleanYourRoom 2019.05.09. 10:36:50

Szerintem egyértelműen Orbán a hibás.

2019.05.09. 10:37:02

@Brix: Érdekes adalék ebben a videóban, ahol pont Franciaországot említik ilyen vonatkozásban. Hogy az afrikai kizsákmányolás nélkül a fejlődő országok szintjére zuhanna vissza. Azaz nem jószolgálati missziót végez ott, hanem a zsére figyel. Egy TED előadásból. youtu.be/BxUTPKdgX7Y

2019.05.09. 10:40:27

@FogarasiArpi: "Kb. olyan, mintha a cigányok hirtelen többségben lennének és az lenne az elvárás, hogy ugyanolyan értelmiségi, tudományos, képzett szinvonalon fognak kormányozni, mint Orbánék...."

Igen, a középkorban is híres volt az iszlám tudomány, amíg tartott Bizánc emléke.

CleanYourRoom 2019.05.09. 10:46:00

@FogarasiArpi: Bilibe lóg a kezed, 90-es átlag IQ alatt nem létezik fejlett gazdaság és működő demokrácia, hacsak nem ülnek valami óriási olajmezőn. Fekete-Afrika átlagos IQ-szintje pedig a 70-es tartományban mozog, szóval ennyit erről. Soha nem lesz belőlük Wakanda. Egy népesség gazdasági teljesítményéről beszélni és közben az intelligenciáját figyelmen kívül hagyni már-már szándékos vakság kategória. A GDP és IQ-szint nagyon erős korrelációt mutat, ez pedig biológiai tény, a szocio-kulturális környezetnek nincs sok köze hozzá, ellenkezőleg, a a társadalom és kultúra milyensége ennek a következménye, és nem pedig okozója.

en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations

bbrrr 2019.05.09. 11:34:30

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Európa nem két háborún van túl, hanem legalább 10 komoly háborún, kb az 1600-as évek óta. Akkor volt Európa azon a kulturális/szociális szinten, ahol most az arab világ van.

Az egyenlítői afrika meg olyan szinten van most, ahol Európában nem volt senki kb 3000 éve.

FogarasiArpi 2019.05.09. 11:52:38

@CleanYourRoom: Ezt a linket nem ismertem, köszönet érte. Sajnos úgy tűnik, aki a felmésést végezte sem volt teljesen pártatlan.

"In addition, some people have argued that Lynn deliberately ignored samples or studies that found higher IQs in sub-Saharan Africa, and only used data that provided especially low IQs. For example, in one study from Nigeria that involved seven samples, Lynn only used results from the two lowest scoring samples. Lynn did not provide an explanation about why the 5 highest scoring samples were ignored."

Érdekelne egy olyan teljes mértékben pártatlan tudományos felmérés, amely valóságosan mutatja be, hogy vajon bizonyos népcsoportok miért képtelenek kimászni a sötét középkorból, vagy még régebbről.
Genetikailag nem úgy vannak drótozva, neveltetés, környezeti tényezők, vagy történelmi okok miatt esetleg.

Amig egy ilyen pártatlan felmérés nem jelenik meg, addig mindenki csak azt mond amit akar.
A feketékre könnyű ráfogni, hogy ők a modern neandervölgyiek, akik már rég kihalltak volna, ha az az intelligensebb népek a több eszükből fakadó előnyükét még ma is csak a velük szembeni túlélésre használnák, mint kb. 50 ezer éve.

Azonban ismerve a földrészt ért évszázados elnyomást, hogy az érdek éppen az volt, hogy minél nagyobb tudatlanságban tartsák őket a könnyebb kordábantartás végett, ez egy kissé leegszerüsitett gondolkodásra vallana.
Most meg azt felhozni hibaként, hogy 25 év nem volt elég arra, hogy a "black empowerment" segitségével csakazértis egy jobb, működőképesepp, egyenlőbb világot tudjanak teremteni de Klerk után, azért lássuk be, csekélyértelmű hozzáállásra utalna.

Nem kivánom védeni őket, inkább próbálok tárgyilagos maradni. Vannak akik csak azt próbálják belemagyarázni, hogy mert feketék, azért nem is lennének rá képesek.
Az idő eldönti, hogy kinek volt igaza, mert egyelőre bizonyiték egyikre sincs.

lomposfarkas 2019.05.09. 12:30:23

Az Usában nem 25 éve élnek szabadon a feketék, mégis a sitten ülő feketék aránya többszöröse a fehér emberének. Ha nagyságrenddel civilizáltabb körülmények között élve is ilyen a fekete néplélek, akkor szemellenzősség mindent a gyarmatosításra fogni.
en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States#Incarceration_by_race_and_ethnicity

bbrrr 2019.05.09. 13:10:51

@lomposfarkas:
"Ha nagyságrenddel civilizáltabb körülmények között élve is ilyen a fekete néplélek, akkor szemellenzősség mindent a gyarmatosításra fogni."

Rossz az érvelés.
helyesen:
Ha nagyságrenddel civilizáltabb körülmények között élve sem küzdhető le ez a probléma, akkor mit várunk afrikában?
Nem a népléleken, nem a genetikai vagy IQ-beli különbségeken kell rugózni. Arról van szó, hogy ha egy ember civilizált közegbe kerülve nem képes integrálódni, akkor hülyeség azt várni, hogy ennek az embernek az "anyaközege" majd "magától", pár év alatt civilizált felnőtteket termel ki.
Európa nagyjából 3000 év alatt ért el oda, ahol most van. Botorság azt hinni, hogy ez a 3000 év 100 év alatt behozható, ennél gyorsabb eredmény meg teljesen kizárt. Pláne úgy, hogy közben az "autentikus afrikai kultúra" megőrződik. A kettő együtt sajnos biztosan nem megy.
süti beállítások módosítása