1 perc Afrika

Egy kihaltnak hitt nyelv utolsó leheletei: a kora nyelvről

2019. március 28. 13:00 - Oshumare

Bár a khoisan nyelvcsaládba tartozó kora nyelvről azt gondolták, hogy már kihalt, akadémikus rögzítették két anyanyelvű adatközlő beszédét, akik az utolsónak mondhatják magukat a dél-afrikai nyelv használói közül. 

A kora (más neveken korana, khoemana, griqua) nyelv a dél-afrikai nyelvek azon különleges nyelvcsoportjába tartozik, amelyek ún. klikkelő hangokat alkalmaznak, melyekből a kora nyelven belül kilencfélét lehet megkülönböztetni. A kora nyelv és használói először az 1660-as években keltették fel a tudósok figyelmét, mikor a Jóreménység foka felé utazva a dél-afrikai partokon találkoztak velük. Az apartheid-rendszer alatt a kora nyelv csaknem teljesen eltűnt, ezért is jelent komoly tudományos felfedezést a két idős nyelvhasználó adatközlése.

Forrás: https://www.timeslive.co.za/sunday-times/books/non-fiction/2019-03-27-kora-a-thorough-account-of-a-lost-khoisan-language/

190328_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr4114721041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása