1 perc Afrika

Tanzánia kikötői irodát nyit Malawiban

2020. október 09. 08:15 - Oshumare

A választások előtti utolsó hónapban sokan vádolják a tanzániai John Magufuli elnököt azzal, hogy az utóbbi időben rendszeresen szervez találkozókat nemzetközi ügyekkel kapcsolatosan, mellyel elsősorban csak azt a látszatot szeretné erősíteni, hogy mennyire fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában. Ez a vád azonban gyengének bizonyul, hiszen ezúttal Malawi újonnan megválasztott vezetője, Lazarus Chakwera elnök éppen a szomszédos országokkal való kapcsolattartó útja során érkezett a kelet-afrikai országba szerdán egy háromnapos látogatásra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat erősítse Malawi és Tanzánia között. Chakwera elnök Zambiába, Zimbabwébe, majd Mozambikba tett látogatásai után érkezett Tanzániába.

A háromnapos megbeszéléseken többek között szó esett arról is, hogy Magufuli elnök már utasította közlekedési miniszterét, Kamwelwe minisztert és a TPA-t (Tanzániai Kikötői Hatóságot), hogy egy-két hónapon belül nyissanak TPA irodát Lilongwében, hogy a malawi üzletembereknek ne kelljen Tanzániába jönnie kikötői kérdésekkel foglalkozni, hanem hazájukban is tudjanak tanzániai üzletkötésekkel kapcsolatos ügyeket intézni.

A találkozó során Magufuli elnök megjegyezte, hogy a Tanzánia és Malawi közötti kereskedelem a 2015. évi 60 millió dollárról a 2019/2020-as évekre 81 millió dollárra nőtt. Hozzátette, hogy az afrikaiakat csak az afrikai vezetők tudják kiirányítani a szegénységből.

Forrás: 

http://www.tanzaniatoday.info/news/rais-magufuli-ampokea-mgeni-wake-rais-wa-malawi-dkt-lazarus-chakwera-jijini-dar-es-salaam/2020-10-07

https://www.nyasatimes.com/magufuli-says-tanzania-to-open-port-office-in-malawi/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2216232996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása