1 perc Afrika

Így készül az angolai calulu de peixe!

2020. február 17. 20:14 - Oshumare

200217_1.jpg

A calulu de peixe egyfajta hal- és zöldségpörkölt, aminek szimbolikus erejű és sajátos története van. Ez az étel ugyanis a gyarmatosítás és a rabszolgakereskedelem idejéből származik. Noha calulu de peixe tradicionálisan angolai ételnek számít, valójában az országtól éppen egy fél világnyi távolságra készítették el először. Technikai szempontból ugyanis a calulu de peixe receptje Brazíliában élő angolaiak találmánya. Az étel eredetileg caruru néven terjedt el az Újvilágban, elsősorban a rabszolga lakosság körében, ám végül eljutott Angolába is a portugál hajók fedélzetén szolgáló angolai rabszolgák által. A rabszolgakereskedelem idején az angolai és a brazil kultúra szoros kölcsönhatásban állt egymással, és az angolaiak elsősorban a konyhaművészet terén gyakoroltak jelentős hatást a brazilokra. A rabszolgakereskedelem által jutott el pl. az okra is az amerikai kontinensre, mely az egyik fő alapanyaga a calulu de peixe-nek.

A hal, az okra és a kontinensen mindig is népszerű pálmaolaj a legfontosabb elemei a calulu de peixe-nek. Az afrikai konyhákban az elsődleges főzőolaj mindig is a pálmaolaj volt. A felelőtlen erdőirtások miatt, azonban különösen fontos odafigyelni a fenntarthatóságra. A Fenntartható Pálmaolajjal Foglalkozó Kerekasztalt (RSPO) 2004-ben hozták létre a fenntartható módon termesztett pálmaolaj ügyének előmozdítása érdekében. Az RSPO nem tökéletes, de egy lépés a helyes irányba. Mivel a pálmaolaj magas hozamú növény, fontos, hogy megtaláljuk a módját annak fenntartható termesztésére.

Hozzávalók:

hal, só, bors, citromlé, hagyma, fokhagyma, okra, tetszés szerinti zöldségek (pl. paradicsom, jimboa levél, spenót)

A halat előkészítjük: ha szárított halat használunk, akkor előtte be kell áztatni, és le kell mosni róla a sót. Tulajdonképpen bármilyen halat - friss, szárított, sózott vagy füstölt - használhatunk, de a hagyományos változatban szárított halból készült a calulu de peixe. A halat először citromlé, só és bors keverékében kell pácolni.

200217_2.jpg

Amíg a hal pácolódik, a hagymát és a fokhagymát olajon megpirítjuk, majd rátesszük a halat és az okrát. Vághatunk még rá ízlés szerint zöldségeket, mint pl. paradicsom vagy cukkini, majd egyenletesen leöntjük az egészet pálmaolajjal. Végül tesszük rá egy kis vizet vagy levest, hogy elfedje az összetevőket, és hagyjuk főzni legalább 20 percig. A legvégén tehetünk bele jimboa leveleket, édesburgonya levelét és spenótot is.

200217_4.jpg

A calulu de peixe-t hagyományosan funjével (kaszavakásával), fehér rizzsel vagy önmagában fogyasztják.

Forrás: https://blog.arousingappetites.com/calulu-de-peixe-angolan-fish-vegetable-stew/

200217_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5215478646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása