1 perc Afrika

A zimbabwe-i milliárdos fizet a sztrájkoló orvosoknak, hogy visszatérjenek a munkába

2020. február 02. 12:10 - Oshumare

A sztrájkoló zimbabwei orvosok megállapodtak abban, hogy visszatérnek a munkába, miután Strive Masiyiwa milliárdos 6,25 millió dolláros keretet ajánlott fel az orvosok jólétének megkönnyítésére az országban. A dél-afrikai ország állami kórházaiban dolgozó fiatal orvosok szeptember óta tiltakoznak az alacsony bérek ellen, melyet Zimbabwe gazdasági válsága csak súlyosbított. Két hónappal később a Kórházi Orvosok Szövetsége (SHDA) csatlakozott a fiatal kollégákhoz, mondván, hogy már nem tudnak megbirkózni az országban uralkodó rossz munkakörülményekkel és az egészségügyi intézmények rossz állapotával.

A Masiyiwa által felajánlott összeg egyelőre véget vetett a sztrájkoló szakszervezetek és a kormány közötti bérháborúnak. A milliárdos családjának kezelésében levő HigherLife Alapítvány orvostudományi ösztöndíja havi támogatást fog fizetni az állami kórházakban dolgozó orvosoknak az elkövetkező fél évben - jelentette be az alapítvány a CNN-nek kiadott nyilatkozatában.

Masimba Ndoro, aki a Zimbabwei Kórházi Orvosok Szövetségének tagja, azt nyilatkozta, hogy a szövetség - amely az ország 1600 kormányzati kórházában és klinikájában dolgozó 600 orvos képviselője - tagjainak fele már regisztrált az alapítványnál. Ndoro azt mondja, hogy a fizetésen kívül semmi sem változott, éppen ugyanazok között kell folytatniuk a munkát, ahogy korábban, ami embertelen a betegek számára. Az orvosszövetség az állami kórházak sajnálatos helyzetét "néma népirtásnak" írta le, és azt mondta, hogy továbbra is folytatni fogja a kormány bevonását az áldatlan állapotok tartós megoldásának megvitatásába.

Forrás: https://edition.cnn.com/2020/01/23/africa/zimbabwe-billionaire-doctors-strike/index.html

Korábbi cikkünk a sztrájkoló orvosokról: https://1percafrika.blog.hu/2019/12/01/a_zimbabwe-i_orvosok_nem_fogadjak_el_a_munkaba_valo_visszateres_lehetoseget

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9515425064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása