1 perc Afrika

Már férfi vezetők is harcolnak a nők körülmetélése ellen Kenyában

2020. január 06. 15:00 - Oshumare

200106_2a.jpg

Maszai férfiak tartottak gyűlést a napokban Kenya egyik távoli régiójában, Baringo megyében, Kalpunyany településen, hogy ismét megvitassák, hogyan tudják megőrizni népi hagyományaikat, de egyben biztosítani a fiatal feleségek egészségét - így az egyik központi téma a női körülmetélés volt. Ugyan az elmúlt években a maszaik jelenlegi vezetői éppen a szigorú hagyománykövetésükről voltak ismertek, most néhányan mégis úgy döntöttek, hogy háborút kezdenek a nők körülmetélése ellen.

200106_2c.jpg

John Karani, négy lánygyermek édesapja megfogadta, hogy soha nem engedi lányait ilyen veszélyekkel teli hagyományoknak kitenni. A 42 éves lelkipásztor azok után hozta ezt a döntését, hogy tanúja volt, hogy testvérei és nagynénjei milyen fizikai és pszichés kínokon mentek keresztül a körülmetélés után. "Apámnak sok felesége és lánya volt, akik körülmetélésük után korán férjhez mentek. Egyikük sem járt iskolába, és néhányan fiatalon meg is haltak szüléskor a körülmetélés során elszenvedett sérülések okozta komplikációk miatt." Karani az iskolában tanulta meg, hogy a családjukban fellépő problémáknak és haláleseteknek mi volt a valós oka, szemben a hagyományos elképzeléssel, miszerint a nő hibája, ha megbetegszik vagy meghal a körülmetélés vagy szülés következtében. Ezek után a lelkipásztor fontosnak tartotta, hogy az esetlegesen tanulatlanabb vezetőkkel is megossza tapasztalatait, és ott rögtön támogatókra is talált, az első Lukudosia Elengai volt, aki 35 évesen öt fiú és öt lány édesapja. A két vezetőnek sok megaláztatást kellett elszenvednie "haladó" nézetei miatt, a gyermekeiket kiközösítették, mert szüleik nem engedték őket körülmetélni. 

200106_2b.jpg

A körülmetélés elleni regionális és országos kampányok számára azonban ez a két férfi is komoly győzelmet hozott, hiszen először álltak ki a régi hagyomány ellen maszai férfiak. A kampányokban a tömegek oktatása mellett arra is vállalkoznak az aktivisták, hogy jogi lépéseket tegyenek azok ellen, akik még mindig gyakorolják a sokszor halálos kimenetelű tradíciót. A szigorú törvényeknek köszönhetően Kenya hagyományőrző területein is drasztikusan visszaesett a női körülmetélések száma. Ennek köszönhető az is, hogy egyre kevesebb lány hagyja ott néhány osztály elvégzése után az iskolát.

Jelenleg a hagyományos női körülmetélést csak titkos összejöveteleken hajtják végre Kenyában, ezeket azonban a közösség támogatása miatt egyre hatékonyabban derítik fel a hatóságok. A küzdelem ugyan számokban mérhetően kiemelkedő eredményeket hozott, a sok megpróbáltatás, a jogi intézkedések mégsem hatnak bizonyos közösségekre, és több esetben akár éppen maguk a nők azok, akik vállalják a kockázatos beavatkozást - ilyenkor a legnehezebb a nők védelme.

Forrás: https://allafrica.com/stories/202001050002.html

200106_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1115395482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása