1 perc Afrika

Nemzete második legmagasabb kitüntetését kapja a zsiráfok Jane Goodall-ja: Anne Dagg

2020. január 02. 16:00 - Oshumare

200102_2c.jpg

A legendás kanadai zsiráfkutatót, Anne Dagg-et, a kanadai és külföldi személyek kiemelkedő teljesítményeinek elismerése céljából alapított Kanada Renddel tüntetik ki élete munkájáért. A zsiráfok királynőjeként is emlegetett tudós munkássága a vele egyidős, világhírű biológus, Jane Goodall hírneve mellett háttérbe szorult mind a nagyközönség, mind kutatótársai között, mindaddig míg 2018-ban egy dokumentumfilm, The Woman Who Loves Giraffes (A nő, aki szereti a zsiráfokat) be nem mutatta Dagg életét és érdemeit.

200102_2b.jpg

Anne Dagg az 1950-es években kezdett el Afrikában élő állatokat dokumentálni egy újfajta módszerrel, mellyel előkészítette az utat mások számára, akik közül végül többen nagy hírnévre tettek szert, míg Dagg-ből eleinte gúnyt űztek és figyelmen kívül hagyták új módszereiért.

200102_2d.jpg

200102_2h.jpg

Mikor Dagg meghozta döntését, hogy Afrikába utazik azért, hogy ott megfigyelje a zsiráfokat - egy olyan állatot, amely gyermekkorától elbűvölte - kinevették, annak ellenére, hogy kötete később az egyik első referenciakönyv lett a zsiráfról. Évekkel az ott végzett munka után, folytatni akarta a doktori fokozat megszerzését, ráadásul a hosszú publikációs listát is tudott felmutatni, ennek ellenére elutasították megbízását, mert nő volt. Dagg azt nyilatkozta, hogy ez a kitüntetés végre elismeri hatását, melyet kora tudósaira gyakorolt, illetve szórakoztatja, ahogy az emberek most hirtelen ráeszmélnek, mennyi mindent is vitt végbe élete során.

200102_2j.jpg

Dagg azon 120 név között szerepel, akikről pénteken jelentették be, hogy megkapják a Kanada Rendet. A kitüntetettek között szerepelnek politikusok, mint például Stephen Harper volt miniszterelnök; olyan sportolók, mint például a jégkorong sztár Caroline Ouellette; továbbá újságírók, mint Phillip Crawley, a The Globe and Mail kiadója, valamint tudósok, közösségi segítők és jótékonysági szakemberek az autizmustól a multikulturalizmuson át az ökológiáig terjedő területeken.

Forrás: 

https://www.huffingtonpost.ca/entry/order-of-canada-giraffe-anne-dagg_ca_5e068e44e4b0b2520d156dd5

https://nationalpost.com/news/canada/queen-of-giraffes-among-new-order-of-canada-recipients-with-global-influence 

200102_2e.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: zsiráf Anne Dagg

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5915385116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása