1 perc Afrika

FÓKUSZBAN KENYA: A második legmagasabb kitüntetést kapta a kenyai hotel terrortámadásakor hősiesen helytálló, névtelen SAS-katona

2019. december 13. 10:00 - Oshumare

191213_1e.jpg

Január 15-én egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kenyai étterem előtt egy összetett terrorista támadás első szakaszában, amelyet a CCTV-n rögzítettek. Ugyanebben az időben egy autó megállt a Nairobiban található DusitD2 hotelkomplexum bejáratánál, és négy, gránátokkal és AK-47-esekkel felfegyverezett ember szállt ki belőle. A négy terrorista először felrobbantott három autót, majd párba rendeződve megkülönböztetés nélkül tüzelt a helyiek felé, végül megtámadta a hotelt. A 19 órás ostrom alatt 21 ember vesztette életét, köztük Luke Potter brit jótékonysági munkás.

191213_1g.jpg

Egy névtelen SAS-kommandós, aki szabadsága alatt épp egy közeli bevásárlóközpontban tartózkodott, azonnal a helyi erők segítségére sietett, akiket tanácsadóként képzett ki egy kenyai misszió során. Kizárólag akkor lépett akcióba, amikor a US Navy SEAL a segítségét kérte, és az Egyesült Királyság Főbiztosa megadta neki az engedélyt. Egy Colt Canada C8 támadó puskával és egy Glock pisztollyal felfegyverkezve, fedezéket nyújtó erők nélkül, egyedül ment be az al-Shabaab terroristák által elfoglalt hotelbe, ahonnan végül a vezetésével 700 főt mentettek ki, és egymaga lelőtt két terroristát a négyből. Az első támadót az épületbe való belépés után szinte pillanatokon belül meglőtte, a második terroristát pedig akkor tudta lelőni, amíg a kenyai biztonsági erők a másik két támadót sarokba szorították a komplexum másik pontján. A megmaradt két terroristát az éjszakába nyúlóan tartott hatástalanítani, ez idő alatt pedig a névtelen SAS-kommandós az ártatlanok kimentésében segédkezett.

191213_1a.jpg

191213_1b.jpg

191213_1c.jpg

A bátor katona 18 éve szolgál az SAS 22-ben. A harcban tanúsított bátorságáért az angol királynőtől a Kitűnő Bátorság Érdemrendjét (CGC) kapta meg, melynél már csak a Viktória Kereszt lenne magasabb kitüntetés, amit katonai szolgálatért lehet kapni. A CGC Érdemrendet eddig mindössze 60 katona kaphatta meg.

Források: 

https://special-ops.org/52983/sas-operator-stormed-hotel-to-receive-medal/

https://www.thesun.co.uk/news/10349851/kenya-hotel-sas-top-medal/

191213_1h.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2115350422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása