Hazánkban is egyre több helyen elérhető az afrikai gasztronómia egyik fontos alapanyaga: a főzőbanán. Sokaknak csalódást jelenthet, amikor a formájában csak kicsit más, nagyméretű banánt meghámozva nem az édes ízhez jutnak hozzá, amit megszoktak. A sokféle néven emlegetett banánfajta a trópusok nagy részén a szegények legfontosabb eledele - mint nálunk a krumpli. Termelése szinte a legtöbb gazdasági farm alapvető feladata.
"A főzőbanán évelő, lágyszárú növény, mely 6-15 méter magasra nő. Egyszerű nagyméretű levelei vannak, virágai tojásdad alakú virágzatba tömörülnek, melyekből a beporzás után húsos bogyótermések fejlődnek. Egy banánfürt átlagosan 5-15 emeletes lehet, és elérheti akár a 40 kilogrammot is. Egészséges növény, nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, valamint káliumot és pektint. Segíti az idegek és izmok közötti kommunikációt, serkenti a vörösvértestek termelődését. A kálium segít a magas vérnyomás csökkentésében, a pektin mérsékli a hasmenést."
A főzőbanánt pontosan úgy lehet hasznosítani, mint a burgonyát. Meghámozás után párolva püré (fufu) készíthető belőle, szárítva lisztként hasznosítják, de talán a legnépszerűbb fogyasztási módja az, amikor a krumplihoz hasonlóan olajban kisütik. A banánchipset akár fűszerezés nélkül, de természetesen változatos fűszerekkel is lehet fogyasztani önmagában vagy köretként. Fontos, hogy nem szabad összekeverni "édestestvérével" a hazai boltokban szintén kapható édes banánchips-szel. A nyugati étkezési trendekben szintén kedvelt alapanyag, a paleo étrendben például pizzatészta alapjaként is hasznosítják.
További információk és receptek magyarul:
https://www.facebook.com/paleoglamour/posts/421304351616251/
https://www.nosalty.hu/alapanyag/fozobanan
https://aipextraeletmod.wordpress.com/2018/03/30/mi-az-a-plantain-azaz-fozobanan/
https://szem-szajnak.reblog.hu/metoke-csips-es-koret-plantain-vagyis-fozobanan