1 perc Afrika

Felhőkarcoló-verseny Afrikában is

2019. október 27. 17:02 - Oshumare

191027_3.jpg

Afrikában éleződik a verseny a legmagasabb épület címéért. Alighogy a johannesburgi Leonardo-torony megszerezte a legmagasabb afrikai épület címet a maga 227 méterével idén áprilisban, máris letaszította a trónról az Algírban átadott új nagymecset, amelynek 265 méter magas minaretje jelenleg az afrikai kontinens legmagasabb épülete. A komplexum egyben a mekkai és medinai nagymecsetek után a világ harmadik legnagyobb mecsete is.

191027_4.jpg


A magassági rekordot azonban várhatóan nem fogja sokáig tartani, hiszen Nairobiban már épülőben van a 315 méteres Ananász-torony, és idén indult meg a 385 méteresre tervezett Iconic Tower építése Kairóban.

http://www.nece.net/dynamicdata/Algiers_Mosque.aspx?langid=1
https://africacheck.org/reports/is-kenyas-pinnacle-tower-africas-tallest-building-well-know-in-2021/
https://www.skyscrapercenter.com/building/iconic-tower/34420

191027_2.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6715267094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2019.10.28. 04:50:47

Látványberuházások, pont mint egy tipikus magyar zsákfalu letérkövezett "főtere" a millenniumi emlékművel, székely rovásírásos kopjafával.
Ezektől a világviszonylatban amúgy pici épületektől nem lesz kevesebb gyerekük, jobb oktatásuk, életkörülményeik, normálisabb társadalmaik, kevesebb korrupció, jobb munkamoráljuk.

ComLo 2019.10.28. 09:46:34

"A komplexum egyben a mekkai és medinai nagymecsetek után a világ harmadik legnagyobb mecsete is."

Szerintem ezt érdemes lenne javítani, az Istiqlal Mosque Jakartában kb kétszer ekkora, de a wikipédia szerint, Indiában, Iránban és Irakban is van több jóval nagyobb mecset.

Oshumare 2019.10.28. 13:32:22

@ComLo: "It is the largest mosque in the world, after those of Mecca and Medina, with the 270-meter Minaret, the highest in the world - sixty more than that of Casablanca in Morocco, and visible from all over Algiers."
www.nece.net/dynamicdata/Algiers_Mosque.aspx?langid=1
Ez az eredeti szöveg.
A wikipédia a mecsetek közé sorol egy síita mauzóleumot, ami nem mecset, illetve tévesen adja meg egy síita mecset méreteit. És innen indulhat is az iszlám vita arról, hogy mi az, ami mecset, mi az, ami nem. Szunniták szerint nem szokás síroknál imádkozni, mégis ott a Gül baba türbe, aminél a szunnita törökök imádkoznak... stb stb. Ráadásul a wikipédián több mecset adatai nincsenek pontosan megadva. Pl. az indonéz mecset méretei alapján a wikipedián 200000 embert tud befogadni, a mecset oldalán már csak 120000-et. Sajnos pont erről szólna a cikk: a megalomán építkezési versenyről - vagy éppen méretnövelési versenyről, ami most a "fejlődő" országokban jelentkezik.
Mivel a blog célja a cikkszemlézés, ezért ragaszkodni szoktam a szöveghez, és csak kritikus esetekben cenzúrázok, akkor pedig igyekszem élesen elkülöníteni a cikket és a saját szakmai véleményem. Ennél a cikknél úgy gondolom, hogy a vallási felekezetek szunnita oldaláról jött a megfogalmazás, ebben az esetben az állítás, miszerint ez a világ harmadik legnagyobb mecsete - igaz.
/Természetesen, ha megadsz a wikipédiánál megbízhatóbb forrást ebben a kérdésben, szívesen beidézem a szemle végére, afrikanista + iszlámkutató vagyok, így a forrás hitelességét szívesen ellenőrzöm./
Nagyon köszönöm az észrevételed, de addig is szívesebben hagyom meg az eredeti szöveget.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2019.10.28. 13:42:38

@ComLo: A jakartai mecset egyértelműen kisebb a mostani algírinál.

itt azt írják, hogy a jakartai mecset 900 acre területen terül el, ez nagyjából 341 000 m2.
www.westernunion.com/blog/city-spotlight-5-must-see-attractions-jakarta-indonesia/
az algíri mecset viszont e forrás szerint 440 000 m2-en terül el.
www.constructionweekonline.com/article-8606-case-study-djamaa-el-djazair-algeria

a főépület mindkét esetben 95 000 m2 itt a link a jakartairól, az algiri mecset főépületének linkjéről lásd az előző linket
www.aa.com.tr/en/pg/photo-gallery/tarawih-prayer-in-the-largest-mosque-in-southeast-asia/0

magasságra a algíri mecset épületrészének magassága 70 méter, míg a jakartai mecset minaretje is csak 66 méteres...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2019.10.28. 13:57:34

@ComLo: a wikipédia cikke pedig ebből a szempontból egyértelműen téves...
az Imám Ali mecset mérete meg sem közelíti a mai nagy mecsetek méretét, ami "alig" 13 000 m2 , melléképületekkel együtt 17000 m2 www.academia.edu/9937430/A_Pictorial_Tour_of_Imam_Alis_Shrine_in_al-Najaf_Iraq

az persze igaz, hogy a siizmus legfontosabb zarándokhelye, és egyes ünnepekkor valóban félmilliós, milliós tömegek is megjelennek-e helyen, így valóban az iszlám világ hamadik legnépesebb tömeges összejövetelének központja, csakhogy ez nem a mecset méretét jelzi.

az Imam Reza komplexum viszont tényleg hatalmas, - nagyobb, mint bármely más egybefüggő iszlám vallási komplexum, beleértve a mekkai és medinai nagymecsetet is, ugyanakkor ez nem egy mecset, hanem egy önálló szakrális város (vagy városrész) benne, több, mint 40 önálló, egybekapcsolódó udvarokkal összekapcsolt épülettel. A komplexumban a legnagyobb mecset a Goharshad mecset viszont nagyjából 14 000 m2.

ComLo 2019.10.29. 05:31:52

@ikaljan: No offense, nem gondoltam hogy ennyire mélyen utána jártál. Pusztán évekig Jakartában éltem, többször voltam az Istiqlal-ban (legutóbb talán egy éve), és ott mindig külön kiemelték hogy az a világ 3. legnagyobb mecsete. Ez volt bennem mikor megláttam a postot, felmentem Wikipédiára és azután írtam. pláne nem akartam belekeverni vallási irányzatokat, full nem vagyok képben mi micsoda, nekem mecset mecset :-) .

Amúgy a nagyobb egy full relatív kifejezés. Az hogy a minaret magasabb az minden előtt nyilvánvaló volt számomra, mert a Jakartaiban kifejezetten kicsi (asszem még a vele szemben lévő bazilika is magasabb de ez csak tipp).

A befogadóképességbeli eltérésre van egy tippem, a Jakartaiban van egy hatalmas belső templom (az lehet 120 000-es), és van egy kb azonos méretű külső rész a szabad ég alatt, ami szintén az épület része, ha jól emlékszem arra mondták hogy 90 000-es.

Én egyéként nem feltétlenül tartom olyan rosznak ezt a dolgot, mármint ilyen giga épületeket építeni, lévén ezek pl Indonéziában ki is vannak használva, tehát nem megalomániából épültek (lásd Dubai épületeit), hanem emberi igényekre adott válaszok.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2019.10.29. 06:19:35

@ComLo: köszi nem is támadásnak vettem, csak én is megnéztem a wikipédia cikket, és szemet szúrt, hogy a najafi mecsettel kapcsolatban biztosan tévednek, aztán gondoltam, akkor már utánanézek. Egyébként a jakartaiak is igazat mondtak valószínűleg, hiszen idén az algíri mecset idén készült csak el.

Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy ha kihasználják az épületet, akkor indokolható a mérete, bár igazság szerint nekem ez a gigaminaretes gigakupolás algírban épület más erősen öncélú demonstrációnak tűnik...
süti beállítások módosítása