1 perc Afrika

Drónokkal védik a rizsföldeket már Ghánában is

2019. október 17. 12:00 - Oshumare

Ghána élelmiszer- és mezőgazdasági minisztere, Owusu Afriyie Akoto szerint az ország gazdálkodóinak körülbelül 80%-át sújtotta 2019. évi aszály. A növényi hozamok mintegy 7%-kal estek vissza az elmúlt évtizedhez képest, az ország pedig évente több mint 200 millió dollárt veszít az aszályok és áradások miatt - mondta a Ghána fővárosában, Accrában tartott 2019. évi Afrikai Zöld Forradalmi Fórum médiakonferenciáján.

A mezőgazdaság azonban nemcsak az aszálytól vagy áradástól, de a kártevőktől is szenved, ami komoly társadalmi problémák okozója is egyben. A rizsföldeket jelenleg kamasz gyerekek védik a betolakodó, éhes madaraktól, ez a feladat azonban távol tartja őket az iskolától, illetve az iskolai feladatok elvégzésétől, sokan teljesen abba is hagyják tanulmányaikat. Az őrzésnek egészségügyi kockázatai vannak, hiszen a sok kiabálás tartós károkat okozhat a hangszálaikban. Ezek nélkül a gyerekek nélkül azonban óriási területeket pusztítanának el a kártevők, ami családok éhezéséhez vezetne.

George Madjitey, a GEM Industrial Solutions vezérigazgatója, egy Hollandiában működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Együttműködési Technikai Központ (CTA) egy olyan projektet hozott el Ghánába, melyben a rizstermelőket megtanítják a drónok használatára olyan munkák elvégzéséhez, mint a műtrágya hatékonyabb permetezése és a szűkös vízforrások feltérképezése. Mindemellett a drónok hangja még a madarakat is elijeszti, ezért a gyermekek felszabadulnának korábbi munkájuk terhe alól. Madjitey szerint egyetlen drone képes elriasztani a madarakat egy 1,2 hektáros gazdaság teljes területéről.

Amióta a CTA három évvel ezelőtt elindította Ghánában a „Szem az égben” (Eyes in the Sky, Smart Techs on the Ground) projektet a kaszava- és kesudiógazdálkodókkal kezdve, Ghána vidéki régiójában több mint 2800 gazdálkodó vesz részt elégedetten a programban - mondta Madjitey. A rizsgazdálkodókat szintén érdekcsoportokba tömörítve motiválják a technológia segítségül hívására földjeik megvédésére.

 

Forrás: https://www.businesslive.co.za/bd/world/africa/2019-10-16-hungry-birds-no-match-for-drones-and-ghanas-farmers-are-relieved/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7215227964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása