1 perc Afrika

Afrikai Nobel-békedíj 2019-ben

2019. október 15. 15:00 - Oshumare

Nagy öröm volt az elmúlt hétvége a kelet-afrikaiak számára, hiszen nem elég, hogy szombaton a kenyai Eliud Kipchoge kitörölhetetlenül beírta magát a maratonfutás történetébe, de előző este a norvég Nobel-bizottság úgy döntött, hogy a 2019. évi Nobel-békedíjat Abiy Ahmed Ali, etióp miniszterelnöknek ítéli oda "a béke és a nemzetközi együttműködés előmozdításáért tett erőfeszítéseiért, és különösen azért, mert határozott kezdeményezésével a szomszédos Eritreával folytatott határviták megoldására törekedett".

"A díj célja egyben az is, hogy elismerjék az Etiópiában, valamint a kelet- és északkelet-afrikai régiókban a békéért és a megbékélésért dolgozó szereplőket."

Az etióp miniszterelnök többek között véget vetett a szükségállapotnak, politikai foglyokat engedett szabadon, megkövetelte a parlamenttől az ellenzéki csoportok tilalmának feloldását és vállalta, hogy megkönnyíti a külföldi befektetéseket a gazdaság kulcsfontosságú ágazataiba. Ennek a radikális változásnak köszönhetően a 43 éves politikus hamar népszerűvé vált a fiatalok is.

Forrás: https://www.theafricareport.com/18555/ethiopian-prime-minister-abiy-ahmed-wins-the-2019-nobel-peace-prize/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6715223366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása