1 perc Afrika

A csökkenő mangótermelés aggasztja a helyi árusokat

2019. szeptember 10. 11:00 - Oshumare

Ruandában a mangó hiányára panaszkodnak a gyümölcsszállítók a helyi termelői piacokon, a vásárlók pedig a magas árakra. A problémát az országszerte elterjedt betegség okozza, ami mintegy megfeketítette a mangófákat, így azok nem hoztak idén termést. A gazdák közül csak kevesen találták meg végül az ellenszert a kártevőkre, ami végül a mangó országos hiányához vezetett. A piacokon csak kevés és nagyon rossz minőségű található dupla annyiért, mint korábban, ugyanis a többi afrikai ország, mint pl. Tanzánia felismerve a ruandai mangóhiányból fakadó keresletet magasabb áron exportálja a mangót. A gazdák a kormány támogatását kérik a hasonló problémák kezeléséhez, míg mások professzionális eszközöket használva egységre hívják a gazdákat, hiszen a szakértők szerint a mostani szárazságban jellemző betegség is könnyen megállítható lett volna megfelelő kezelés esetén. Ruandában mindig is magasabb volt a kereslet a mangóra, ezért is szorult sokszor importra is, mert a helyi gazdák általában nehezebben csatlakoznak a mangógazdálkodáshoz. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy sok türelem kell a mangótermesztéshez, hiszen sokáig tart, amíg a mangófa ​​elkezdi hozni gyümölcseit, de ha elkezdenek termelni, akkor egy életen át megélhetést adnak.

Forrás: https://www.newtimes.co.rw/business/declining-mango-production-worries-local-fruit-vendors

1 komment
Címkék: mangó Ruanda

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7915053446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.09.11. 08:04:55

A mangófa oltással szaporítva 3-5 év múlva hoz termést. Magról szaporítva 5+ év.
Ez azért nem egy eszméletlenül hosszú idő a termőre fordulásra. Persze Afrikában az volt a gazdálkodásban az eljárás, hogy kivágták az egész fát a terméséért, levadászták az utolsó antilopot is, kitúrtak az utolsó gumót is. Előre sose gondolkodtak. Most meg csodálkoznak, hogy Ázsiában, ahol esetleg még rosszabbak az időjárási viszonyok, jobban megy a mezőgazdasági termelés, mert évezredek óta szervezetten és előre tervezve gazdálkodnak.

A mangó azért nem egy nagyon kényes növény. A trópusokon, szubtrópusokon mindneütt megterem az út szélén is.
süti beállítások módosítása