1 perc Afrika

Szupergyümölcsök: datolya

2019. augusztus 30. 10:00 - Oshumare

190830_1b.png

Szaúd-Arábia, Irán és Irak mellett a legnagyobb datolyaexportőrök: Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom és Szudán. Ezekben az országokban azonban nemcsak a datolya exportálása a közös jellemvonás, hanem a vallási háttér is. Az iszlám szent könyvében, a Koránban a datolya mint növény és gyümölcs egyaránt több alkalommal szerepel, magát a növényt hol az élet fájaként, hol pedig az áldott faként nevezi meg. A datolyapálma ugyanis minden részében hasznos növénynek bizonyul ezeken a területeken: levelei árnyékot biztosítanak a sivatagi napsütésben, védelmet adnak a széltől, leveleivel házakat fedtek, vagy épp használati tárgyakat (kosarakat, kalapokat, szőnyegeket) fontak belőlük. A növény ezen tulajdonságait nemcsak az iszlám hagyományból, de a keresztény szentek (pl. Remete Szent Pál) életéből is megismerhetjük. 

Képtalálat a következőre: „remete pál datolya”

A növény leghasznosabb része a gyümölcse, melyet frissen és szárítva is fogyasztanak. Szárított formában könnyen szállíthatóvá vált az utazók számára, mivel kis helyigényű, magas kalóriatartalmú, hosszan elálló étel, így hamar nagy népszerűségre tett szert. A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor, a vitaminok közül az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin, mindehhez még zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Használata gyógyszerként is ismert: kifejezetten jótékonyan hat a bélflórára, fájdalomcsillapító hatása van, segít az idegrendszer épségének megóvásában, magas vastartalmának köszönhetően pedig csökkenti a vashiányt.

A datolya 200 napos érési szakaszát több részre szokták felosztani:

- kimri: magas sav- és víztartalmú, de még alacsony cukortartalmú, egyhónapos gyümölcs;

190830_1c.jpg

- khalal: az első érett állapot, sárgás színű gyümölccsel;

190830_1d.jpg

- rutab: magasabb cukor és alacsonyabb víztartalommal rendelkezik;

190830_1e.jpg

- tamr: a nálunk is leginkább ismert formája, édes, nagyon alacsony víztartalmú, „aszalt” gyümölcs.

190830_1f.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1315026646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása