1 perc Afrika

Feleségek, fegyverek, tanúk - A nigériai nők és a Boko Haram

2019. augusztus 20. 16:00 - Oshumare

190820_2a.jpg

Hilary Matfess 2017-ben kiadott Women and the War on Boko Haram: Wives, Weapons, Witnesses (A nők és a harc a Boko Haram ellen: Feleségek, fegyverek, tanúk) című könyve erőteljes beszámoló a világ egyik leghírhedtebb lázadó csoportjáról és annak hatásáról Nigéria női közösségére. 

A Boko Haram több mint egy évtizedes terrorkampányt folytatott Nigéria északkeleti részén. 2014-ben az erőszakszervezet tagjai 276 iskolás lányt raboltak el Chibokban, amelynek híre már megrázta a világot, és megalapozta a #BringBackOurGirls mozgalmat világszerte. A Boko Haram nők és lányok elleni erőszakos megmozdulásai azonban messze túlmutatnak a chiboki lányok elrablásán. A csoport a kezdetektől fogva szisztematikusan kihasználta a nőket, hogy előmozdítsa céljait. Még nehezebbé tette a helyzetet, hogy néhány nigériai nő úgy döntött, hogy a csoport aktív támogatójává válik, sőt öngyilkos merénylőként is feláldozza életét. Ezeket az eseményeket nem lehet megérteni anélkül, hogy először ne ismernénk meg a nigériai társadalom ezen területein a nők hosszú ideje tartó marginalizálódását. Miután kiterjedt terepmunkát végzett az egész régióban, Hilary Matfess élénk és elgondolkodtató beszámolót készített a Boko Haram nigériai nők életére gyakorolt ​​hatásáról, valamint a szélesebb társadalmi és politikai összefüggésekről, amelyek a csoport agresszív működését táplálják. A kötet időközben nemzetközi szinten klasszikussá vált a militáns radikalizmus tanulmányozásában.

Forrás: https://www.zedbooks.net/shop/book/women-and-the-war-on-boko-haram/

190820_2d.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7515016560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása