1 perc Afrika

Igbo Landing - Az igbó rabszolgák tömeges öngyilkossága Amerika partjainál 1803-ban

2019. június 05. 08:00 - Oshumare

190605_1c.jpg

A rabszolgák ellenállásának történetei többnyire vérontással, erőszakkal és pusztítással kapcsolatosak. Az ellenállásnak vannak azonban legendás történetei is. Leláncolt rabszolgák utaztak a York parti hajó fedélzetén St. Simons szigete felé, hogy eladják őket, amikor 75 igbó rabszolga fellázadt a személyzet ellen a rossz bánásmód miatt. A hajó kikötött és a fogvatartók a vízbe küldték a foglyokat, hogy ott leljék halálukat. A felkelők vezetőjükkel az élen, énekelve sétáltak a vízbe, míg el nem tűntek. Patterson kapitány és csapata mindössze 13 holttestet talált, az eltűntekről pedig sokféle történet szól. Egyesek szerint túlélték az öngyilkosságot, mások szerint a lelkük a Dunbar Creek közeli mocsarakban kísért, de olyanok is vannak, akik úgy hiszik, hogy hazarepültek Afrikába. Sokáig a tudósok is legendaként kezelték az esetet, míg a 80-as években a tudomány modern eszközeinek és módszereinek segítségével rekonstruálták és igazolták a történetet. 2012 óta a helyszín a helyi afro-amerikai közösség szent helye, olyan világhírű alkotások témája, mint Alex Haley Gyökerek című műve, a Nobel-díjas Toni Morrison Salamon-ének című kötete, a jamaikai művész, Donovan Nelson alkotásai vagy az Oscar-díjas Black Panther című film, melyben Killmonger az alábbi mondattal utal az Igbo Landingre: "Temessetek el az óceánba az őseimmel, akik beugrottak a hajóból a vízbe, mert tudták a halál jobb, mint a szolgaság!"

Forrás: https://face2faceafrica.com/article/the-tragic-yet-resilient-story-of-igbo-slaves-who-committed-mass-suicide-off-u-s-coast-in-1803

190605_1b.jpg

190605_1a_donovan_nelson.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2414878988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inner Circle 2019.06.06. 08:41:48

A Wiki kicsit másképp írja le, az a verzió úgy szól, hogy először is megszerezték a hajó irányítását, vízbe fojtották a fogvatartóikat, ezek után a hajó zátonyra futott. Ekkor lettek öngyilkosok az említett Dunbar folyóban, amire nemhogy a rabszolgatartók utasították volna őket (megsemmisíteni az "árut"? nem voltak a zsebük ellenségei), hanem állítólag néhányukat meg is mentették - na nem szívjóságból, hanem mert 10 dollárt fizettek értük az eredeti "tulajdonosok".

Oshumare 2019.06.06. 11:59:32

@Inner Circle: Az éremnek mindig két oldala van. Természetesen minden történetnek megvan a maga narratívája, az afrikai hagyományban a fenti ismert. A wikiset láttam, köszönöm, h összefoglaltad a történet ezen verzióját is. Azért nem gondolnám, h ennyire az áru értéke lett volna szem előtt, mert viszonylag könnyű olyan történetek sok százát, hanem ezrét felidézni, amikor ez nem számított, különösen, ha a rabszolga nem mutatott megfelelő "alázatot". Az igbó nép nem a meghunyászkodásáról ismert. Mindenesetre a művészetekbe, irodalomba, stb. az általam idézett cikkben szereplő leírás a megszokott.
süti beállítások módosítása