1 perc Afrika

Ruanda tizenkét pontja Ugandának

2019. május 31. 08:00 - Oshumare

Éleződik a konfliktus a két ország között, mióta Uganda-Ruanda határán meghalt két csempész. Ruanda sérelmezi, hogy az ugandai hivatalnokok azt állítják, hogy az eset a ruandai oldalon történik, illetve a holttestek átadását is bizalmatlanul kezelték az ugandai felek. Mindezek után Museveni elnök hivatalos közleményét így kezdte: „Uganda utolsó figyelmeztetést ad Ruandának!” A ruandaiak úgy vélik az ugandai kormány azért viselkedik hol sértettként, hol agresszorként, mert van "mit takargatnia", és tartanak attól, ha kényelmetlen lenne a vizsgálat eredménye, esetleges kompromisszumokat kellene tennie Ruandának. A ruandai újságíró gyűjtötte, hány alkalommal viselkedhetett volna már sértettként Ruanda.

1. 2007 novemberében Uganda akkori katonai hírszerző ügynökségének (CMI) vezetője, Leopold Kyanda ezredes segítette Patrick Karegeya, ruanda egykori titkos ügynökének és Paul Kagame politika ellenfelének menekülését Ugandába. Ruandának ekkor meg kellett volna adnia az első figyelmeztetést.

2. 2010 februárjában Uganda Salim Saleh és Kale Kayihura tábornokokat, az akkori IGP vezette küldöttséget, hogy segítse Kayumba Nyamwasát, ruandai diplomatát és katonai vezetőt, miután ugyancsak Ugandába menekült. Ruandának ekkor meg kellett volna adnia a második figyelmeztetést .

3. Amikor 2013 novemberében Joseph Nshimiyimana tizedes, más néven Camarade, a bíróságon tanúskodott arról, hogy az ugandai Kampalában található Mamba Point bárban tervezték meg kollégáival, Joel Mutabazival és Jean Marie-val a ruandai parlamenti választások, a karácsonyi és újévi ünnepségek megzavarására irányuló terrorcselekményeket, Ruandának meg kellett volna adnia a harmadik figyelmeztetést.

4. 2013 októberében ugyanennek a triónak az egyik tagja, Mutabazi elfogásakor kiderült, hogy ugandai lakhelyén a számítógépe tele volt ruandai vezetők meggyilkolásának terveivel. Ruandának ekkor meg kellett volna adnia a negyedik figyelmeztetést.

5. 2017 októberében, amikor olyan szerződések kerültek nyilvánosságra, melyek Museveni ugandai elnök öccse, Salim Saleh és Tribert Rujugiro, az RNC (Ruanda betiltott ellenzéki pártja) főfinanszírozója között köttettek, és kiderült, hogy az üzleti tevékenységet az RNC tevékenységek finanszírozására használják, Ruandának az ötödik figyelmeztetést kellett volna adnia.

6. 2017 novemberében, amikor a Kikagati határon elfogtak 46 RNC-toborzót, akik beismerték, hogy a hamis úti okmányokkal próbálnak utazni az RNC központjába Minembwébe, Dél-Kivu-ba, Kongóba, akkor Ruandának hatodik figyelmeztetést kellett volna adnia Ugandának.

7. 2018 júniusában, amikor a nyugat-ugandai mbararai bíróság felmentette mind a 46, RNC-toborzóként azonosított embert, Ruanda hetedik figyelmeztetését kellett volna adnia Ugandának.

8. 2018 szeptemberében, amikor Benjamin Rutabana, az RNC kapacitásfejlesztő vezetője, Ugandába látogatott, és mobilizációs túrája során ugandai katonai kíséret kapott, míg az RNC toborzási központjaiba utazott az egész országban (Mubende, Wakiso, Kiboga, Nyakivale), Ruandának kellett volna adnia Uganda nyolcadik figyelmeztetését.

9. 2018 decemberében, amikor Uganda államtitkára, Philemon Mateke, összehívta az RNC és az FDLR ülését Kampalában, hogy egységes frontot szervezzen a Ruandával szembeni katonai műveletekre, Ruandának a kilencedik figyelmeztetést kellett volna adnia.

10. 2019 márciusában, amikor a legnagyobb RNC-tisztviselők, Charlotte Mukankusi, Eugene Gasana és Triuji Rujugiro találkozott Musevenivel, hogy megújítsák elkötelezettségüket a Ruanda destabilizációjával kapcsolatosan szemben támasztott, Museveni pedig ugandai útlevelekkel is támogatta Mukankusi terveit, Ruandának a tizedik figyelmeztetést kellett volna adnia.

11. 2019 májusában, amikor Calixte Nsabimanát, az FLN parancsnokát a Comore-szigeteken letartóztatták fegyveres lázadás támogatását célzó utazások miatt, és bevallotta, hogy találkozott Uganda legfőbb biztonsági tisztviselőivel és támogatták őt, Ruandának a tizenegyedik figyelmeztetést kellett volna kiadnia.

12. 2018 decemberében az ENSZ szakértői csoportja megerősítette, hogy Uganda központi koordinációs folyosó volt a KDK-ban székhellyel rendelkező „P5” fegyveres koalíciónak, amelyet Kayumba Nyamwasa vezet, és amelynek tagja az RNC. Ez a jelentés lényegében megerősíti az összes fenti pontot, így Ruandának már a tizenkettedik és egyben az utolsó figyelmeztetést kellett volna adnia.

A ruandai újságíró ezen okokból sérelmezi, hogy Uganda mindezek ellenére, előző figyelmeztetések nélkül ad utolsó figyelmeztetést országának.

Forrás: https://www.newtimes.co.rw/news/rwandas-twelve-warnings-uganda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8214870970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása