1 perc Afrika

8 fontos tudnivaló a nemzetközi Afrika-napról

2019. május 25. 18:00 - Oshumare

0. Ma van! A nemzetközi Afrika-nap az afrikai függetlenség és szabadság ünnepe, mert a dekolonializáció volt az afrikai egység első megjelenése a kontinensen.

1. Ghána volt az első független afrikai ország a szubszaharális térségben 1957. március 6-ától Kwame Nkrumah vezetésével. Ghána függetlensége ebben a tekintetben inspirálta a gyarmati uralom elleni harcot, és Ghána központi szerepet játszott ebben a célban. Egy évvel a függetlensége után Ghána 1958. április 15-én összehívta a Független Afrikai Államok első konferenciáját. Az ülésen megünnepelték az első afrikai szabadságnapot, amelyet később Afrika-napként ismertek el.

2. 1963. május 25-én létrejött az Afrikai Egység Szervezete (OAU) Etiópiában, melynek megvalósulásában a ghánai elnöknek és az etióp császárnak, Haile Selassie-nek nagy szerepe volt. A 30 tagállamból álló szervezet szövetséget kötött a szabadságharcosok támogatására és a gyarmati nemzetek katonai beavatkozásának megakadályozására, és létrehoztak egy chartát, hogy javítsák az afrikai tagállamok megélhetését. Selassie az alábbi szavakkal tett ígéretet: „Ez az unió egyezménye 1000 évig tarthat”.  

3. Az uralkodó apartheid kormány megakadályozta, hogy az OAU első ülésén dél-afrikaiak is részt vegyenek, a szabadságharcosok azonban egy memorandumot elküldtek a konferenciára. Dél-Afrika csak az apartheid-rendszer megszüntetése után, 1994-ben lehetett az OAU tagja, 2001-ben pedig elismerték alapítótagként. Ennek köszönhetően az Afrikai Unió központja még ma is Addis-Ababában van, míg jogalkotó szerve, a Pán-afrikai Parlament Midrandban, Dél-Afrikában ülésezik.

4. Az Afrikai Unió 2013-as ülése, a megalakulás 40. évfordulója alkalmából az AU Bizottság elnöke, Nkosazana Dlamini-Zuma, az Afrikai Unió első bizottsági elnöke elindította az Agenda 2063 tervet, amely egy hosszútávú elképzelés volt Afrika elkövetkező 50 évére. Minden évben ennek az agendának a tervei szerint tematizálják az Afrika-napot.

5. Amikor Nkosazana Dlamini-Zuma volt az Afrikai Unió elnöke, sokan kételkedtek benne vagy sérelmezték, hogy egy nő vezeti a szövetséget, Dlaimini-Zuma mégis bebizonyította, hogy alkalmas a szerepre. Legfontosabb feladatának a gyermekházasság megszüntetését tartotta, és jelentős eredményeket is ért el. Míg a kampányok sikere a tagállamok általi végrehajtáson alapul, sikerült politikai tervet is szereznie és népszerűsíteni azt. A végrehajtási terveket követve Edgar Chagwa Lungu, a Zambia Köztársaság elnöke idén januárban magas színvonalú rendezvényt szervezett az afrikai gyermekházasság megszüntetéséről szóló közös afrikai álláspont végrehajtásának témájában az Afrikai Unió Bizottságával (AUC) együttműködve.

6. 2017. januárjában Afrika kontinens-szintű közegészségügyi ügynöksége, az Afrikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) indította meg tevékenységét, amely az Afrikai Unió tagállamainak megsegítésére szolgál közegészségügyi vészhelyzetekben. Az Afrikai Unió államfői közgyűlése éves hozzájárulást engedélyezett az AU teljes működési költségvetéséből az egészség megóvására.

7. Az Afrika-napot nemcsak Afrikában, hanem világszerte ünneplik az 1963-as konferencia óta. A mai nap ünnep minden afrikai számára, akik a kontinensen vagy egy-egy diaszpóra részéként élnek a világ bármely táján.Ez az a nap, amikor az Afrika minden kultúrája összegyűlik, hogy megünnepeljék Afrika sokféleségét és az Afrikai Unió megalapítását. Az afrikai országokban ilyenkor állami rendezvények vannak, és ehhez az ünnephez számos nem-afrikai ország is csatlakozik a megemlékezés engedélyezésével, kulturális programok, konferenciák szervezésével.

8. A 2019-es Afrika Nap megemlékezésének mottója az „Egészséges életmód meghosszabbítja az életet”. Ezt a témát azért választották ki, hogy hangsúlyozzák az egészségtelen életmód és a korai halandóság közötti jelentős kapcsolatot.

Forrás: https://www.africa.com/10-things-know-africa-day/

190525_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5014859194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása