1 perc Afrika

A sivatag zenéje a Tinariwentől

2019. május 21. 08:00 - Oshumare

190521_1e.jpg

A Grammy-díjat is nyert tuareg zenekar, a Tinariwen (tamasheq: sivatagi fiúk, sivatag népe) 1979-ben alakult az algériai Tamanrasset-ben. Alapítója Ibrahim Ag Alhabib, aki már gyermekként megtapasztalta, hogyan nyomják el a tuaregeket. Négy éves korában Maliban végignézte az 1963-as felkelés során apja (egy tuareg lázadó) kivégzését. A zene felé tett első lépése az volt, amikor egy nyugati film hatására - melyben egy cowboy gitározott, Ag Alhabib saját gitárt készített egy konzervdobozból, botkormányból és kerékpár fékhuzalból. Régi tuareg és a modern arab pop dallamokat kezdett rajta játszani.

190521_1b.jpg

Ag Alhabib Algériában élt a Bordj Badji Mokhtar közelében fekvő menekült táborban, majd Tamanrasset déli részénél fekvő sivatagban, ahol egy helyi arab férfitől kapta első gitárját 1979-ben. Az 1970-es évek végén Ag Alhabib csatlakozott a tuareg-lázadók közösségéhez, dalaival pedig a tuaregek szabadságáért harcolt Algériában és Líbiában. A nyolcvanas években nemcsak a hangszerek terén szereztek tapasztalatot a harcban, Kadhafi parancsára a tuaregek katonai kiképzést kaptak.

190521_1c.jpg

A Tinariwen a kilencvenes években adta ki első hangfelvételeit, melynek segítségével hamar nagy népszerűségre tett szert a szaharai övezetben. 1989-ben 26 év után Ag Alhabib hazatért Maliba zenekarával együtt. 1990-ben részt vettek a tuareg lázadásban fegyveresként a kormány ellen, majd 1991-ben megállapodást kötöttek, és a zenének szentelték életük.

190521_1a.jpg

1998-tól francia menedzserük lett Philippe Brix személyében, támogatásával és zenéjükkel meghódították a Szahara után az egész világot, és az elmúlt 20 évben számos világsztárral léptek színpadra.

190521_1d.jpg

Néhány népszerű daluk:

Oualahila Ar Tesninam

Amassakoul 'N'Ténéré

Arawan

Iswegh Attay

Mustt Mustt Kiran Ahluwaliával

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3814839434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása