1 perc Afrika

Afrika egyik leghatalmasabb királyának ünneplése

2019. május 15. 14:00 - Oshumare

Pár napja volt éppen 20 éve, hogy a ghánai asanti nép királya, második Otumfuo Nana Osei Tutu a trónra lépett. Az évfordulót tradicionális hangulatban töltötte a király és vendégei. A koronázást ünneplők öltözéke olykor krokodilfejjel, leopárdbőrrel, sastollakkal vagy gépfegyverek töltényeivel volt díszítve. Kumasiban, a királyság fővárosában hetek óta hirdették az eseményt a város hirdetőoszlopain és a rádióban.

Az akan nép egyik csoportja, az asantik első királyát 1675-ben koronázta meg népe, hogy egyesítse a törzseket a szomszédos, másik akan népcsoport, a denkjirák ellen, ezért is lett a nevük asanti, melynek jelentése: a 'háború miatt'. Az asantik az arany- és rabszolga-kereskedelemnek köszönhetően a szubszaharális Afrika legnagyobb és leggazdagabb királyságát hozták létre. 

A hagyományőrző ünnepség és korábbi ősi harcias hírnév ellenére Osei Tutu modern király. Trónra lépése előtt pénzügyi tanulmányokat végzett, mindössze egy felesége van és kétszer is ellátogatott a Buckingham palotába. Mivel a király az asanti nép atyja, a közösség szerves része, ezért neki is tiszteletben kell tartania a helyi hagyományokat. Az ünnepségen az asanti hagyományoknak megfelelő öltözéket viselt, puha, jellegzetes szövetruhába öltözött és súlyos arany ékszereket viselt. A Manhyia palotát körülvevő utcákon karneváli zene szólt, helyi ételeket kínáltak és a 20. koronázási ünnepségre készített pecsétnyomásos technikával készült ruhákat viselt az ünneplő tömeg.

Forrás: https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africa/ghana/articles/ashanti-king-celebration/amp/

190515_2a.jpg

190515_2b.JPG

190515_2c.JPG

190515_2d.JPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1514827692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása