1 perc Afrika

Niger: vészhelyzet Nyugat-Afrika szívében

2019. április 12. 06:00 - Oshumare

Niger a térség legszegényebb országaként rendkívül veszélyes szomszédok között helyezkedik el. A hét ország közül hatban háborús helyzet van a Nigerrel határos területeken. Ott van északon a katonai erők vezette Líbia, ahol bármikor újra polgárháború törhet ki. Délen, Nigériában ugyan meggyengült a Boko Haram, de számos fegyveres csoport van jelen, melyek nem tartják tiszteletben az országhatárokat, így már Csádban is komoly problémákat okoztak. Algériában az al-Qá'ida afrikai szárnya, Maliban számos fegyveres csoport az al-Qá'ida támogatásával vagy anélkül tevékenykedik. A Maliban levő etnikai és iszlamista felkelések átgyűrűztek Burkina Fasóba is, az eddig legstabilabbnak ítélt nyugat-afrikai országba. Így teljesen érthető, hogy Niamey-ben aggódva figyelik a szomszédos országban zajló feszültségeket.

A közös nemzetközi erőkben bízva öt nyugat-afrikai ország létrehozta a G5 Száhel Csapatokat, de tavaly júniusban lebombázták a Közép-Maliban levő központjukat, így a fővárosba, Bamakóba tették át központjukat. Franciaország - a térség fő európai szereplője - a Mali-Niger határ mentén katonai bázisok sorozatát építette ki a fenyegetés visszaszorítása érdekében, decemberben pedig kiterjesztett biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Burkina Fasóval, hogy foglalkozzon az erőszak legmélyebb pontjával. Ugyan a Száhel-övezetben folyó konfliktusok nagyrészt országokon belül folyó vérontások, melyek elsősorban a gazdálkodók és a nomád pásztorok közti konfliktusokat használják ki, nem mellesleg az etnikai és vallási fanatizmus köntösébe burkolózó fegyveres bűnözők csoportjai vezetik, melyek legfontosabb pénzforrásai a kábítószer-, fegyver- és embercsempészet.

Forrás és részletes cikk: https://www.ft.com/content/bffcec52-578f-11e9-91f9-b6515a54c5b1

 

190412_1.png 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3414759468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása