1 perc Afrika

Ki is pontosan a ruandai Félicien Kabuga?

2020. május 17. 10:16 - Oshumare

200517_1.jpg

Tegnap reggel, 26 év után nemzetközi (a francia, német, belga, holland, ruandai, osztrák, luxemburgi és svájci) együttműködés keretében elfogták a ruandai népirtás egyik fő vádlottját, Félicien Kabugát (84). A hutu üzletembert azzal vádolják, hogy a ruandai népirtás egyik fő finanszírozója volt, és a mészárlásokat végrehajtó milíciákat pénzelte, melyek 100 nap leforgása alatt több mint 800000 tutsit és mérsékelt hutut öltek meg. Továbbá Kabuga alapította és finanszírozta a Kangura folyóiratot és a hírhedt Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) ruandai műsorszolgáltatót, amely aktívan ösztönözte az embereket, hogy keressenek és öljenek meg mindenkit, aki a tutsi etnikai csoportból származik. Kabuga a népirtáshoz összesen 500000 machetét importált, mely elég volt az akkor az országban élő minden harmadik felnőtt hutu felfegyverzéséhez.

Felicien Kabuga 1934-ben született Munigában, Ruandában. Vagyonát a tulajdonában levő észak-ruandai teaültetvényekből szedte össze, és üzleti tevékenységeinek köszönhetően multimilliomossá vált. Felesége Josephine Mukazitoni, két lánya pedig a ruandai népirtás idején az országot vezető és mészárlásokért ugyancsak felelős elnök, Juvénal Habyarimana két fiával házasodott össze. (Juvénal Habyarimanát, a független Ruanda második elnökét tisztázatlan körülmények között ölték meg 1994. április 6-án, amikor repülőgépét, melyen több háborús bűnös is ült, kilőtték - a legfőbb gyanú szerint Paul Kagame, a jelenlegi elnök parancsára.)

1994. júniusában Kabuga Svájcban kért menedéket, de miután elutasították a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Kinshasába menekült. 1995 szeptemberében Nairobi közelében üzleti vállalkozást alapított Nshikabem Agency néven, így sokáig úgy gondolták, Kenyában tartózkodik. 2006-ban Barack Obama kenyai látogatása során meg is vádolta a helyi kormányt, hogy háborús bűnösöket rejteget. Miután az amerikai kormány 5 millió dollár jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, több országban is látni vélték Kabugát Európától Afrikáig, és számos ártatlan embert hittek Kabugának, Nairobiban például egy kenyai egyetemi tanárt is elfogtak azzal a gyanúval, hogy ő a keresett bűnös.

Félicien Kabuga ellen 2013. április 29-e óta volt nemzetközi elfogató és átadási parancs volt életben. Hét év után a nemzetközi felhívásnak köszönhetően kiderült, hogy a Párizs melletti Asnieres-Sur-Seine-ben tartózkodik álnéven. Az IRMCT és a francia hatóságok nyomozói munkájának köszönhetően a világ legkeresettebb szökevényét május 16-án reggel tartóztatták le lakásában a francia csendőrök, és átadták a hágai Nemzetközi Bíróságnak. 

A ruandai népirtás másik két fő gyanúsítottját, Auguston Bizimanat és Protais Mpiranyát továbbra is üldözi a nemzetközi igazságszolgáltatás.

Forrás: 

https://www.irmct.org/en/cases/mict-13-38

https://www.bbc.com/news/world-africa-52690464

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/rwanda-genocide-suspect-felicien-kabuga-arrested-france-200516110612325.html

https://index.hu/kulfold/2020/05/16/ruanda_nepirtas_letartoztatas/

200517_3.jpg

200517_4.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Ruanda Kabuga

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5915702702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása