1 perc Afrika

Őrizetben halt meg a híres ruandai énekes, Kizito Mihigo

2020. február 18. 14:13 - Oshumare

A ruandai gospel-művészt, Kizito Mihigót holtan találták tegnap rendőrségi cellájában, három nappal azután, hogy a Burundi határon letartóztatták. A Nyaruguru délnyugati részén élő lakosok elmondták a BBC Nagy-tavaknak, hogy csütörtökön a falusiak állították meg a nehéz táskát cipelő zenészt, és átadták a rendőrségnek.

A rendőrség egyes források szerint korrupcióval vádolta őt, a BBC szerint azzal, hogy megpróbált elmenekülni az országból, hogy egy Ruanda-ellenes lázadó csoporthoz csatlakozzon, de egy korábbi büntetőítélet pedig megtiltotta neki Ruanda elhagyását. Az africanews cikke a ruandai állami gépezetet vádolja, hiszen a népszerű énekes dalait a ruandai kormány korábban betiltotta, miután kilépett a kormányzó Ruanda Patriotic Frontból, és megkérdőjelezte a kormány szoros kontrollját a 1994-es ruandai népirtás örökségével kapcsolatban. Mihigót 2015-ben 10 év börtönbüntetésre ítélték a kormány elleni összeesküvés bűntettéért és terrorizmus vádjával, mely szerint Paul Kagame meggyilkolását tervezte. 2018-ban bocsánatot nyert, azzal a féltétellel, hogy csak bírói engedéllyel hagyhatja el az országot, ezért is fogták el, amikor Ruanda déli részén megpróbálta átlépni a határt. A Ruandai Nyomozó Iroda szerint vesztegetés vádjával tartotta fogva a rendőrség. 

A JB Kabeera rendőrség szóvivője által a szociális médián megosztott nyilatkozat szerint Mihigo holttestét hétfő reggel a remerai rendőrök a reggeli rutinellenőrzés során találták meg. A szóvivő nem adott ki további részleteket. 

Kizito Mihigóról azt állítják, hogy az őrizetben öngyilkosságot követett el. A rendőrség szerint fogvatartása alatt Mihigót hozzátartozói és ügyvédei látogatták. Vizsgálatok kezdődtek annak tisztázására, hogy miért dobhatta el saját életét az egyébként vallásos dalairól ismert énekes.

Egyik dalában azt javasolta, hogy mindenkire emlékezzenek meg, aki meghalt az 1994-es népirtás alatt, függetlenül attól, hogy hutuk vagy tutsik voltak-e. A hatóságok ezt nyíltan elutasították arra hivatkozva, hogy a 94-es népirtás kizárólag a tutsik kiirtását célozta. Állítása szerint Paul Kagame egy tutsi, aki egy lázadó csoport vezetőjeként jutott hatalomhoz, és pártjával, az RPF-fel igazából ők vezették a hutu szélsőséges kormánnyal együtt az 1994-es népirtást. Mihigo egykor közel állt a Ruandai Patrióta Fronthoz (RPF). Az 1994-es népirtás túlélője volt, dalaival a két nép közötti megbékélést szolgálta.

Egy ismert dala, a Igisobanuri cy'urupfu (A halál jelentése): 

Forrás: 

https://www.africanews.com/2020/02/17/popular-rwanda-gospel-singer-dies-in-custody/

https://www.bbc.com/news/world-africa-51528526

200218_1.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6915479782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása