1 perc Afrika

Afrika és a koronavírus

2020. február 09. 11:07 - Oshumare

Az Egészségügyi Világszervezet egy hete arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus afrikai elterjedése magas kockázatot rejt magában, hiszen a nagy népsűrűségű nyomornegyedekben, illetve menekülttáborokban a lakosság különösen ki van szolgáltatva a vírus terjedésének. Afrika pedig egyértelműen nem áll készen egy koronavírus okozta járvány megállítására. A WHO felajánlotta, hogy a veszélyeztetett országokat segíti az előkészületekben, hiszen olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyekkel jelenleg sem tudnak megküzdeni, és az olyan nehézségek, mint pl. a korlátozott laboratóriumi kapacitás vagy a már meglévő fertőzések növelhetik a terjedési kockázatot. 

Az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Szervezete erőfeszítéseinek nagy részét a kontinens 13 kiemelt prioritással rendelkező országára összpontosítja. A kiemelt fontosságú országok listáján elsősorban olyan országok szerepelnek, amelyek vagy közvetlen járatot indítanak Kínába, vagy nagy mennyiségű utazót vonzanak Kínából. Ide tartozik Algéria, Angola, Elefántcsontpart, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Ghána, Kenya, Mauritius, Nigéria, Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda és Zambia. Az említett országok mellett azonban más afrikai államok is reptéri ellenőrzéseket vezettek be, mint pl. Etiópia, vagy teljesen megtiltották a Kínából érkező utasok belépését az országba, mint pl. Gabon. Szinte minden afrikai kormány szigorú átvilágítást vezetett be a belépési pontokon, különösen a repülőtereken. Elefántcsontpart, Kenya, Etiópia és Botswana pedig gyanús eseteket is rögzített, azonban Botswana kivételével mindenki arról számolt be, hogy a tesztek negatívak voltak. Az afrikai légitársaságok az Ethiopian Airlines kivételével törölték a kínai menetrend szerinti járatokat.

A Kína és Afrika közötti kapcsolatokat nem lehet teljesen megszakítani, megfelelő kontroll nélkül pedig nem lehet fenntartani. Vuhan tartományban pl. mintegy 5000 zambiai diák tanul, akiknek a mielőbbi hazaszállítását a zambiaiak éppen a napokban sürgették. Mindemellett a vírus megjelenése Kína és az afrikai gazdasági partnerek számára is komoly veszteségeket okozhat. 2009 óta ugyanis az ázsiai ország Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere az USA után. Bár a vírus egyelőre - Botswana egyetlen regisztrált esetét kivéve - nem jelent meg a kontinensen, mégis alapul szolgálhat Kína afrikai gazdasági térvesztéseihez. Szváziföld például a koronavírusra hivatkozva utasította el Kínát, és kérte fel Tajvant az együttműködésre a vírus elleni harcban, mely mögött igazából elsősorban a két ország közötti - régóta áhított - diplomáciai és gazdasági kapcsolatok megvalósítása áll, melyet Kína korábban minden eszközzel igyekezett megakadályozni.

Források és további információk a témában:

https://www.devex.com/news/africa-needs-early-detection-of-coronavirus-who-says-96460

https://www.africanews.com/2020/02/08/coronavirus-gabon-bans-entry-of-passengers-from-china/

https://focustaiwan.tw/politics/202002030008

https://www.thenewhumanitarian.org/analysis/2020/02/06/Coronavirus-Kenya-Africa-2019-nCoV

http://www.rfi.fr/en/international/20200205-Coronavirus-Zambians-want-students-repatriated-China

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3049137/chinas-african-partners-watch-and-wait-impact-coronavirus-trade

https://www.africanews.com/2020/02/07/ivory-coast-tests-suspected-coronavirus-case/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2915465926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása