1 perc Afrika

79 éve született az első Nobel-díjas afrikai nő

2019. április 01. 08:00 - Oshumare

1940. április elsején született Wangari Muta Maathai, kenyai környezetvédő és aktivista, aki 1977-ben megalapította a Zöld Öv Mozgalmat, amely azóta több mint 30 millió fát ültetett szerte az országban, hogy megelőzzék a talaj erózióját. Maathai innen kapta a „Fák Asszonya” nevet.

Ezután egyre tevékenyebb szerepet vállalt környezetvédelmi és női jogi kérdésekben. Daniel Arap Moi kenyai elnök idején többször is volt börtönben, és erősen támadták amiatt, hogy többpárti választásokat követelt, valamint a korrupt és a törzsi politika felszámolását. 1989-ben Maathai majdnem teljesen egyedül megmentette a nairobi Uhuru Parkot azzal, hogy leállíttatta a Moi üzlettársainak az építkezését.

2004-ben Nobel Békedíjat kapott azért, mert "bátran fellépett a korábbi elnyomó rendszer ellen Kenyában, és kivételes tetteivel felhívta a figyelmet a politikai elnyomásra mind otthon, mind külföldön".

Wangari 2011-ben, 71 évesen hunyt el.

wangari_maathai_in_2001.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr4814730865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása