1 perc Afrika

Picasso járt Elefántcsontparton?

2019. március 31. 18:00 - Oshumare

Fakaha, egy távoli falu Elefántcsontpart északi részén, mintegy 650 kilométerre Abidjantól, mégis számos turisztikai brosúrában olvashatjuk, hogy ez az az elefántcsontparti falu, ahol titkon járt Picasso. "Picasso mezítláb jött a Fakahába 1968-ban. Félmeztelenül és ruházat nélkül dolgozott" - mondja egy dokumentum, amely másolat az eredeti példányról, amit pedig a falusi archívumokban tartanak nagy becsben. Ilyen igazolást kap mindenki, aki Fakahában vásárol vásznakra festett Picasso-portrét.

Annak ellenére, hogy semmilyen forrás sem támasztja alá, hogy Picasso járt Fakahában, a művész stílusában már élete során többen is felfedezni vélték az afrikai hatást. "Néger művészet? Nem ismerem." - jelentette ki egyszer provokatívan Picasso, aki közismerten az afrikai művészet hihetetlen csodálója és szenvedélyes gyűjtője volt, és lenyűgöző magángyűjteménnyel rendelkezett. Picasso és az afrikai művészetek kapcsolatának egyik gyakran idézett példája az afrikai Grebo maszk és az 1907-es "Avignoni kisasszonyok" című munkáján látható egyik arc feltűnő hasonlósága.

Mégis minden valószínűség szerint Picasso és Fakaha kapcsolata egy kitalált mese, ami biztosan megmosolyogtatta volna a művészt.

Forrás: https://www.modernghana.com/news/923823/picasso-in-i-coast-a-village-tells-of-its-brush-with-the-a.html

190331_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8914728921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása