A kachumbari egy kenyai saláta, amit Tanzániában és Ugandában is szívesen és gyakran fogyasztanak. Fő elemei a paradicsom és a hagyma, de más összetevőket is szoktak beletenni ízlés szerint, mint pl. avokádót vagy uborkát. A saláta egyedi ízvilágát a citrom és a koriander adja. A saláta egyébként az indiai konyhából került át Kenyába az indiai bevándorlóktól (Indiában cachumbernek nevezik, innen ered szuahéli neve is).
Hozzávalók (4 személy részére):
1 fej közepes lilahagyma
30 dkg paradicsom (kb. 2-3 nagyobb szem)
1 db érett avokádó
1 marék friss koriander
2 ek frissen facsart citromlé
1 ek olívaolaj
1 kicsi chili paprika (nem szükséges)
1,5 tk só (ízlés szerint)
2 dl víz
Elkészítés:
Egy teáskanálnyi sót tegyünk hozzá 2 dl vízhez. A kockára vágott hagymát, tegyük bele a vízbe, így elveszti az erejét. Kb. fél percig nyomkodjuk, majd 5 percet hagyjuk állni. Alaposan csepegtessük le a hagymát, majd tegyük egy közepes tálba.
Szeleteljük fel a paradicsomot, a koriandert és az avokádót, és adjuk hozzá a hagymához.
Öntsük rá az olívaolajat és a citromlevet. Majd keverjük össze a tál tartalmát. Ízlés szerint sózzuk (a javasolt mennyiség kb. fél tk só).
Köretként sült húsok mellé, pilau rizzsel vagy magában is fogyasztható.