1 perc Afrika

Három technológiai fejlesztés Nigéria mindennapi problémáira

2021. február 01. 12:46 - Oshumare

Bár alig tíz évvel ezelőtt Afrika technológiai ipara még meglehetősen alacsony szinten volt, a mobiltelefonos technológia fejlődésének és a jobb internetes kapcsolatnak köszönhetően a kontinens technológiai ipara átalakult, és számos olyan fejlesztő jelent meg a piacon, akik a technológiát a mindennapi problémák megoldására használják.

Az 1,3 milliárd afrikai közül 477 millió mobilelőfizető van, a mobilipar pedig összesen 155 milliárd dollárral járult hozzá a kontinens GDP-jéhez 2019-ben - derül ki a Global Systems for Mobile Communications (GSMA) adataiból.

Afrika legnépesebb országa, Nigéria, 90 technológiai központtal rendelkezik - ebben is az élen jár a kontinens országai között. 2019-ben egy jelentés szerint az ilyen kezdő vállalkozások Nigériában csaknem 400 millió dollárt gyűjtöttek, ami több mint kétszerese az előző évinek. Az elmúlt években a nyugat-afrikai nemzet a kontinens legnagyobb startup-vállalkozásainak inkubátora lett - ideértve a Jumia online piacteret és az Andela talent network-öt. Az elmúlt tíz év eredménye egy olyan technológiai vállalkozó generáció megszületése lett, amelynek startupjai és innovációi hozzájárulnak az emberek életének javításához Nigériában és azon kívül is.

A CNN három startup-alapítóval beszélt, hogy bemutassák, hogyan alakítja át az új generáció az ország technológiai ökoszisztémáját.

1.) Az innováció úttörője, Bosun Tijani, a Co-Creation Hub alapítója és vezérigazgatója

A Co-Creation Hub (CcHUB) Afrika egyik legnagyobb technológiai tehetséggondozó hálózata, amely Nigériában, Kenyában és Ruandában is képviselteti magát. Bosun Tijani, az innovációs központ alapítója azért indította el a CcHUB-ot, hogy teret adjon az afrikaiak számára az életet megváltoztató technológiai fejlesztésekhez. A hálózat 2010-es létrehozása óta találkozási pontként szolgál a fejlesztők és a vállalkozók számára, hogy megosszák egymással terveiket és megvalósítsák ötleteiket, különösen Lagoszban, Nigéria kereskedelmi központjában.

"A tudomány és a technológia Afrika-szerte előidézheti a fejlődést... annyi tehetséges ember van ezen a kontinensen, hogy csak fel kellett építenünk egy platformot, amely lehetővé teszi számukra az alkotást" - mondta Tijani.

2016-tól kezdve pl. a CcHUB egy nigériai egészségügyi logisztikai vállalatnak, a Lifebank alapítójának nyújtott segítséget 18 hónapos inkubációs programjával, melynek révén a hub helyszínt biztosított a munkához, illetve szakértői tanácsokat adott arról, hogyan építsék be a technológiát az üzletbe, és hogyan oldják meg a finanszírozás kérdését.

Tijani projektje azonban nem csak a technológiai szakemberek támogatásáról szól. Nemrégiben indította el a STEM Cafe nevű oktatási központot Lagoszban, ahol a gyerekek nagy ötleteket álmodhatnak meg a tudomány (Science), a technológia (Technology), a mérnöki tudomány (Engineering) és a matematika (Math) (STEM) révén. A gyerekek nem-lineáris rendszert követő gyakorlati és informális foglalkozásokon vesznek részt, melynek része pl. a kódolás, a számítógépes játék és prototípus-készítés 3D nyomtatókkal. Tijani a leghatékonyabb módszerekkel igyekszik a gyerekeket kreativitásra és innovációra ösztönzi.

210201_1.jpg

2.) A megtakarítások úttörője, Odunayo Eweniyi, a PiggyVest társalapítója

A technológiai startupok élén világszerte kevés női vezető van, 2016-os adatok szerint Afrikában ez mindössze 9%-ot jelent. Annak ellenére, hogy Eweniyi nőként folyamatosan mikroagressziót él meg a férfiak által uralt térben, a munkájára összpontosít - megtanítja a fiatalokat a pénzük értékére azáltal, hogy segíti őket a megtakarításban.

A PiggyVest ugyanis egy automatizált megtakarítási és befektetési platform, amely hozzásegíti a nigériaiakat napi, heti vagy havi kis összegek félretételéhez.

"Olyan embereket célzunk meg, akik rendelkeznek okostelefonnal és bankszámlával is. Platformunk ideális felhasználói a fiatal felnőttek, középszintű szakemberek lennének, akik nem keresnek se túl sokat, se túl keveset" - magyarázta Eweniyi.

A platform úgy működik, mint egy malacpersely, de számos pénzügyi szolgáltatást kínál, beleértve a befektetési lehetőségeket is. Eweniyi szerint a vállalatnak ma már több mint kétmillió regisztrált felhasználója van. 

A kezdeményezés létrehozásában fontos szerepe volt egy 2016-os tweet-bejegyzésnek, melyben egy nő megosztotta, hogy mindössze 1000 nairát (2.62 USD-t) spórolt meg egy fadobozban egy év alatt. Amikor a PiggyVest társalapítója, Joshua Chibueze felfedezte a bejegyzést, Eweniyivel együtt már aznap este előállították termékük prototípusát. Eweniyi szerint négy évvel az eredeti prototípus létrehozása után a PiggyVest már több mint 250 millió dollár megtakarításban segítette a felhasználóit.

210201_2.jpg

3.) Az egészségügyi csodagyerek, Chika Madubuko, a Greymate Care társalapítója és vezérigazgatója

Egy másik ágazat a nigériai startup szektorban az egészségügy műszaki fejlesztése. 2016-ban Chika Madubuko elindította egészségügyi technológiai vállalatát, a Greymate Care-t, miután egy családtagja megbetegedett. A társaság célja, hogy igény szerint ellássa a kiszolgáltatott betegeket.

"A Greymate Care személyes fájdalomból született. Amikor a nagymamám beteg volt, és segítséget kellett keresnünk a gondozásához, ami sok nehézséget okozott a családom számára, különösen édesanyámnak és nővéremnek, akik a saját életük hétköznapjainak nehézségei mellett igyekeztek a nagymamámnak segíteni, és gondozót keresni." - meséli Madubuko.

A Greymate Care ma már több mint 1000 gondozót foglalkoztat és irányít, akik mind részesültek élelmiszer-higiéniai, alapellátási, az egészségbiztonsági képzésekben, valamint tapasztalatot szereztek a sürgősségi elsősegélynyújtás terén is. A Greymate Care olyan online platformként működik, ahol az ellátásra szoruló betegek kiválaszthatják az igényelt szolgáltatások típusát, és így összekapcsolhatják őket a megfelelő gondozókkal.

Madubuko számára a Greymate Care létrehozása több szempontból is személyes tapasztalatokon alapul. Amíg Angliában az egyetemen tanult, egy kórházba jelentkezett önkéntes gondozóként. "Megtanultam, hogyan legyek elkötelezett és nagyon hatékony gondozó" - mondta. "És ma azt mondom az embereknek, hogy ezért lettem én a legjobb ember a Greymate Care vezetésére, hiszen egyszerre voltam ott a kínálati oldalon, mint gondozó, és a keresleti oldalon, amikor ápolásra volt szüksége a családomnak."

210201_3.jpg

Forrás: https://edition.cnn.com/2021/01/08/africa/nigeria-techpreneurs-african-startups-spc-intl/index.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9816411236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása