1 perc Afrika

A wassu-i kőkörök Gambiában

2020. március 23. 06:58 - Oshumare

200321_4.jpg

A Wassu Stone Circle (wassu-i kőkör) felelős vezetője, Lamin Hydara múlt héten felszólította a gambiai kormányt, hogy segítse az emlékhelyet állami villamos energiához jutni, hogy egy mindenki számára vonzó és jövedelemtermelő turisztikai helyet hozhassanak létre. A Gambiában található kőből készült, kör alakú emlékhelyek közül a wassu-i az egyik legnépszerűbb. A kőkör a csatában elhunyt királyi családtagoknak és harcosaiknak állít emléket.

Hydara elmondása szerint a villamosenergia-ellátást eddig egy wassu-i Africell-kivezetésből szerezték, de a kormánytól származó villamosenergia értéket adna hozzá a történelmi helyhez. Egyben közzétette azt az információt, miszerint az idegenforgalmi és kulturális miniszter megígérte, hogy ötcsillagos szállodát épít a kőkör körül, hogy a látogatók a szállodában lehessenek, ami elősegítené az ökoturizmus előmozdítását az országban.

200321_3.jpg

A szenegambiai kőkörök a Gambia folyó 350 km-es szakaszán egy kb. 100 km széles sávban találhatóak. A több ezer műemlék négy nagyobb csoportra oszlik: Sine Ngayène, Wanar, Wassu és Kerbatch. A laterit kőoszlopok körei és az azokhoz tartozó temetkezési halmok együttesen egy hatalmas szent tájat képviselnek, amely több mint 1500 év alatt jött létre a i.e. 3. századtól az i.sz. 16. századig. Ezek az emlékhelyek egy virágzó, jól szervezett és tartós társadalmat tükröz. A néhány feltárt emlékhelyen az emberi testek mellett a fazekasságtól a vasművességig mindenféle díszített tárgyat találtak.

A szenegáli Sine Ngayène a legnagyobb ilyen emlékhely, ahol 52 nagy, álló kőkör található és ezzel együtt összesen 1102 kőemlék. A gambiai Wassu területén összesen 11 ilyen kőkört tartanak nyilván, melyek közül néhányat 1964-ben és 1965-ben Evans és Ozanne tárt fel. A régészeti leletek alapján az emlékhelyek a 10. és a 15. században készültek. 

200321_5.jpg

A szenegambiai kőkörök az UNESCO Világörökség részei 2006 óta. A wassu-i körök különösen magas prioritásban, hiszen a területen levő kőbányához kapcsolódó bányászati eszközök régészeti leletei a korabeli kőfejtő módszerek történeti bizonyítékai.

Források:

http://thepoint.gm/africa/gambia/article/wassu-stone-circle-wants-market-for-tourists-attraction

http://www.accessgambia.com/information/wassu-stone-circles.html

https://whc.unesco.org/en/list/1226

200321_8.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: UNESCO Gambia Wassu

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3515537888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása