1 perc Afrika

A Föld legmagányosabb fája

2020. június 01. 09:28 - Oshumare

200601_3.jpg

A Nigerben található Ténéré sivatagban élt az az akácia, amelyet a Föld legmagányosabb fájának tartottak 1973-ig bekövetkezett pusztulásáig, a fa 400 km-es körzetén belül ugyanis nem élt egyetlen másik fa sem. A Szahara végtelennek tűnő homokjában, kb. 3000 évvel ezelőtt születhetett meg az a facsoport, melynek utolsó megmaradt fája volt a Ténéré fája néven ismert akácia. Az ernyőakácok természetesen nem élnek 3000 évig, élettartamuk mindössze 2-600 év lehet, de vannak olyan történetek, melyek ennél sokkal hosszabb életű, csodás fákról is szólnak. Legenda szól arról is, hogy a fát eredetileg egy iszlám tanító sírjára ültették, és bárki, aki megzavarta az akácot vagy levágta az ágait, nemsokára megbetegedett, és meghalt. A fa a Tenerét átszelő, főként sót szállító karavánok számára fontos tájékozódási pontként szolgált. A környezetében élő népek szentnek tartották, senki sem tört róla ágat, állataikat nem engedték, hogy legeljenek róla. A fa akkor is kitartott, amikor társai elpusztultak, gyökerei több mint 35 méter mélyre lenyúltak a forró homok alatt rejtőző vízkészletekért, így túlélte a extrém időjárási körülményeket is.

200601_5.jpg

Nem tudjuk pontosan, hogy az utolsó mellette álló fa, mikor pusztulhatott el, de annyi biztos, hogy jó néhány évtizedig állt élete utolsó időszakában magányosan az ernyőakác, melynek állapota 1934-től folyamatosan romlott, míg végül 1973-ban Henri Lhote francia etnográfus szerint egy Bilmába tartó teherautó ütközött neki, Raymond Mauny francia történész szerint egy katonai teherautó tolatott neki véletlenül. Megint más történetek arról tanúskodnak, hogy egy részeg líbiai kamionsofőr döntötte ki. A még élő fáról az egyik utolsó fényképet 1972. augusztusában Pierre Destruel készítette. Az akácia maradványait a niamey-i Nigeri Nemzeti Múzeumba szállították, és külön pavilonban állították ki, a fa helyén pedig egy fémből készült, fát formázó emlékművet emeltek.

200601_1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Niger Ténéré

Az Etosha Nemzeti Park és az árnyat adó struccok

2020. május 26. 10:00 - Oshumare

200526.jpg

Fotó: Jaap van der Velden

Az etosha szó oshindonga nyelven "nagy fehér hely"-et jelent, a Namíbiában található nemzeti park területén ugyanis az oshindonga, illetve az otjihereró nyelvet beszélő ovambók és a khoisan nyelvű hai//omok éltek. A rézkereskedő ovambók vezették az első európai felfedezőket az Etosha vagy Khubus néven ismert tómederhez (Etosha pan), aminek következtében a hai//omokat kitelepítették onnan. A hai//omok a mai napig jogi úton harcolnak a namíbiai kormánnyal ősi területükért, melynek eredményeképp 2007-től megkezdődött egy nagyon lassú visszatelepítés.

Az európaiak által 1851-ben felfedezett területet 1907-ben nevezték ki vadaskertként, majd 1967-ben kapta meg a nemzeti park státuszt. Etosha az egyik legrégebbi nemzeti park Afrikában, több mint 20000 km-nyi területén több száz emlős-, madár- és hüllőfaj él. 

A körülbelül 10 millió éve keletkezett, a Kalahári medencében található tómeder az évszakok sajátosságaiból adódóan az esős évszakban feltöltődik, majd az év során következő két száraz évszak alatt kiszárad, a kicsapódó sóréteg pedig fehérré változtatja a területet. A szikes, mocsaras terület látszólag semmilyen vizet nem ad, de a talaj mélyén meghúzódó vízforrások továbbra is ellátják az állatvilágot. A tó feltöltődési idején akár 3 m mély is lehet, felszíne azonban folyamatosan csökken, az egykor több tízezer km²-nyi terület napjainkban már az 5000 km²-es területet sem éri el. Természeti sajátosságai miatt a park területén rendkívül változatos növényvilág és számos állatfaj megtalálható. A nemzeti park az egész év során (esős évszakban korlátozott területen) szabadon (a szabályok betartásával) látogatható.

A kép forrása: https://www.facebook.com/franspublic/photos/a.138830229699/10158359310499700/

200526_4.jpg

200526_6.jpg

200526_9.jpg

Szólj hozzá!

Ki is pontosan a ruandai Félicien Kabuga?

2020. május 17. 10:16 - Oshumare

200517_1.jpg

Tegnap reggel, 26 év után nemzetközi (a francia, német, belga, holland, ruandai, osztrák, luxemburgi és svájci) együttműködés keretében elfogták a ruandai népirtás egyik fő vádlottját, Félicien Kabugát (84). A hutu üzletembert azzal vádolják, hogy a ruandai népirtás egyik fő finanszírozója volt, és a mészárlásokat végrehajtó milíciákat pénzelte, melyek 100 nap leforgása alatt több mint 800000 tutsit és mérsékelt hutut öltek meg. Továbbá Kabuga alapította és finanszírozta a Kangura folyóiratot és a hírhedt Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) ruandai műsorszolgáltatót, amely aktívan ösztönözte az embereket, hogy keressenek és öljenek meg mindenkit, aki a tutsi etnikai csoportból származik. Kabuga a népirtáshoz összesen 500000 machetét importált, mely elég volt az akkor az országban élő minden harmadik felnőtt hutu felfegyverzéséhez.

Felicien Kabuga 1934-ben született Munigában, Ruandában. Vagyonát a tulajdonában levő észak-ruandai teaültetvényekből szedte össze, és üzleti tevékenységeinek köszönhetően multimilliomossá vált. Felesége Josephine Mukazitoni, két lánya pedig a ruandai népirtás idején az országot vezető és mészárlásokért ugyancsak felelős elnök, Juvénal Habyarimana két fiával házasodott össze. (Juvénal Habyarimanát, a független Ruanda második elnökét tisztázatlan körülmények között ölték meg 1994. április 6-án, amikor repülőgépét, melyen több háborús bűnös is ült, kilőtték - a legfőbb gyanú szerint Paul Kagame, a jelenlegi elnök parancsára.)

1994. júniusában Kabuga Svájcban kért menedéket, de miután elutasították a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Kinshasába menekült. 1995 szeptemberében Nairobi közelében üzleti vállalkozást alapított Nshikabem Agency néven, így sokáig úgy gondolták, Kenyában tartózkodik. 2006-ban Barack Obama kenyai látogatása során meg is vádolta a helyi kormányt, hogy háborús bűnösöket rejteget. Miután az amerikai kormány 5 millió dollár jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, több országban is látni vélték Kabugát Európától Afrikáig, és számos ártatlan embert hittek Kabugának, Nairobiban például egy kenyai egyetemi tanárt is elfogtak azzal a gyanúval, hogy ő a keresett bűnös.

Félicien Kabuga ellen 2013. április 29-e óta volt nemzetközi elfogató és átadási parancs volt életben. Hét év után a nemzetközi felhívásnak köszönhetően kiderült, hogy a Párizs melletti Asnieres-Sur-Seine-ben tartózkodik álnéven. Az IRMCT és a francia hatóságok nyomozói munkájának köszönhetően a világ legkeresettebb szökevényét május 16-án reggel tartóztatták le lakásában a francia csendőrök, és átadták a hágai Nemzetközi Bíróságnak. 

A ruandai népirtás másik két fő gyanúsítottját, Auguston Bizimanat és Protais Mpiranyát továbbra is üldözi a nemzetközi igazságszolgáltatás.

Forrás: 

https://www.irmct.org/en/cases/mict-13-38

https://www.bbc.com/news/world-africa-52690464

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/rwanda-genocide-suspect-felicien-kabuga-arrested-france-200516110612325.html

https://index.hu/kulfold/2020/05/16/ruanda_nepirtas_letartoztatas/

200517_3.jpg

200517_4.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Ruanda Kabuga

Méhariste: A sivatag tevehátról vigyázó őrszemei

2020. május 15. 09:00 - Oshumare

200515_8.jpg

A szaharai méhariszták (a mehari szaharai "lovast" jelent) a francia hadsereg teveháton harcoló egységei voltak, amelyek a gyarmati korszak alatt a Szahara területeinek ellenőrzésére alakultak 1902-ben Algériában. Jelentős szerepet játszottak Algéria déli területeinek meghódításában, majd biztosították a francia jelenlétet a Szaharában: Mauritániában, Maliban, Nigerben és Csádban.

200515_7.jpg

Napjainkban az algériai, tunéziai és mauritániai katonai nomád járőrök tevehátról tartják ellenőrzésük alatt a sivatagot, főként a militáns lázadók ellen folytatott megfigyelésre és hírszerzésre szolgálnak. Az egyik különleges hadviselési módszerük, hogy teveháton állva képesek mesterlövészi pontossággal lőni. Múlt decemberben az internet olvasói nem kis meglepődéssel és gazdag iróniával fogadták a hírt, hogy a mauritániai egység 250 tevét kapott az Európai Uniótól a terroristák elleni harc támogatásaként. A tevék mellé azonban még 13 millió eurós támogatást is kaptak, amelyről hallgattak a tréfálkozó kommentelők. 

Források:

saharamedia

https://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-50719336

200515_6.jpg

200515_9.jpg

2 komment

Szváziföld nemzeti madara: a lilasapkás turákó

2020. április 08. 11:54 - Oshumare

200408_7.jpg

A lilasapkás turákó (Tauraco porphyreolophus) a madarak turákófélék, latinul Musophagidae ("banánevő") családjába tartozik. Kelet- és Dél-Afrikában (Burundiban, Ruandában, Ugandában, Kenyában, Tanzániában, Malawiban, Mozambikban, Zimbabwében, Zambiában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Szváziföldön) honos, különösen kedveli a nedves erdei területeket, az örökzöld bozótosokat és partvidéket. Manapság ez a faj már alkalmazkodott a külvárosi élethez is, a tengerparti erdőkből egyre kijjebb húzódott, és gyakran előfordul a külvárosi parkokban, kertekben is, legkedveltebb helyei pedig az egzotikus ültetvényeket, hiszen elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik. Fényes és színes tollazata miatt különösen szép látvány, ami vonzóvá tette a turákó vadászatát az emberek számára, vörös tollait ugyanis előszeretettel használták díszítéshez. 

A felnőtt állat hossza 42-46 cm, a hím súlya 225-300 g, a tojóé 218-325 g.

200408_1.jpg

Külső megjelenésében meglehetősen színpompás fajta, a felnőtteknek zöldes-rózsaszínes háta és mellkasa, kékes-szürke hasa és combja van. A hát alsó része és a szárny fedőtollai szürkéskékek, a farokrész felé sötétkék. Mindezt a belső tollazat fényes, ibolyakék és zöld színvilága teszi még különlegesebbé. Az elsődleges és a külső szekunder tollak szélei és hegyei pirosak. A turákó feje a kék és a zöld árnyalataiban pompázik.

 

Sajátos hangjukat hajnalban és alkonyatkor hallatják, jellemzőek a duettek, amelyet a társak adnak elő.

200408_3.jpg

Leginkább magányosan vagy párosan fordulnak elő, de néha 4-5 madárból álló kis csoportokat is meg lehet figyelni. Főleg a lombkorona szintjén táplálkozik, a földre mindössze az ivás vagy fürdés miatt száll le. A kis gyümölcsöket egészben nyelik le, míg a nagyobbat darabokra aprítja csőrével. Mind a vadon növő, mind a termesztett gyümölcsöket szereti.

 

Az esős évszak kezdete ösztönzi a hímek udvarlási tevékenységét, melynek során fáról fára hívja párját, üdvözli, eteti és udvarló mozgásokat végez. Ahogy egész életében a területvédés a feladata, ilyenkor is elsősorban a konkurenciát kell kiszorítania. A hímek harca látványos légi összecsapás szokott lenni.

200408_9.jpg

 

A tojó fészke körülbelül 20 méterrel a talaj felett, a fákon található, lapos szerkezetű, botokból és gallyakból készül. Két-három tojásán 22-25 napig kotlik. Kikeléskor a csibéket vastag szürkésbarna tollazat borítja. Az első napokban szinte folyamatosan éhesek, a felnőttek rendszeresen táplálják kicsinyeiket és tisztítják a fészket.
Körülbelül három hetes korban a fiatalok szállnak ki a fészekből, és 38 napos korukban tudnak repülni.

Forrás: http://www.oiseaux-birds.com/card-purple-crested-turaco.html

200408_6.jpg

Szólj hozzá!

A hagyományos mesék világába menekülnek a karantén ideje alatt a burkina fasó-i internetezők

2020. április 03. 12:41 - Oshumare

200403_5.jpg

Ouagadougou-i idő szerint minden este fél hétkor Kientega Pingdéwindé Gérard tradicionális mesélő kora elnevezésű hangszerén játszik dalokat a világhálón. A Facebook Live segítségével mesékkel árasztja el a netet, hogy elvonja hallgatói figyelmét a koronavírusról.

Jelenleg több mint 280 megerősített koronavírusos esetével Burkina Faso az a nyugat-afrikai ország, amelyet a globális világjárvány leginkább sújt a térségben. Amikor a kormány márciusban rendkívüli helyzetet hirdetett, a KPG néven ismert történetmondó úgy döntött, hogy készségeit 21. századi formátumra alakítja.

A nemzetközileg elismert művész nemzeti kincs státuszt nyert hazájában a burkinabe történetmesélés hagyományos formájának újjáélesztésével. Most, minden este körülbelül 15 percig KPG élő zenét, humort és sorozatszerű történeteket közvetít, hogy szórakoztassa a közönséget, akik a kormány rendelete alapján este héttől reggel ötig otthon kell, hogy tartózkodjanak. "Az idősebbek azt mondják, hogy a fenék fontosságát csak akkor tudjuk felismerni, ha forrásban van" - viccelődött egyik közvetítésében. A néha beremegő, amatőr felvételek a nézők ezereit vonzzák. Az egyik legutóbbi adásban egy kutya jelent meg a videón, és bámult, amikor a mesemondó koráján, nyugat-afrikai lantszerű hangszerén játszott.

Miközben a KPG úgy gondolja, hogy kötelessége a nézők figyelmének elterelése a jelenlegi helyzetről, néhány óvatos szót is ejt a járványról: "Kedves barátaim, kedves gyermekek, kedves szülők, kedves kollégák, a koronavírus nem egy történet" - mondta KPG. "Ez nem egy mese, nem legenda, nem mítosz. Ez most valóság."

Forrás: https://finance.yahoo.com/news/under-coronavirus-curfew-west-african-110508066.html

200403_3.jpg

Szólj hozzá!

Kenyai tinédzsert lőttek halálra a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt

2020. április 01. 20:45 - Oshumare

200401_4.jpg

13 éves kenyai fiú esett áldozatául ezúttal nem a koronavírusnak, hanem a világjárvány miatt elrendelt kijárási tilalom erőszakos betartásának. A fiút a saját otthonának erkélyén lőtték le.

200401_7.jpg

Kedden a kenyai rendőrség nyomozást rendelt el annak a 13 éves fiúnak a lelövése ügyében, akit saját erkélyén lőttek halálra a rendőrök. Hétfőn este hét után a nairobi nyomornegyedben a rendőrség erővel kényszerítette otthonaikba az embereket, mert kezdetét vette a pénteken elrendelt kijárási tilalom. A rendőrök több esetben is erőszakosan léptek fel, megverték a kint tartózkodókat, vallatták őket és fegyvert is használtak. 

200401_8.jpg

Az összecsapások során a rendőrség jelentése szerint egy eltévedt golyó találta el a fiút, aki a hasát ért találattól a kórházban meghalt.

200401_9.jpg

Nem ez az első eset, amikor nyomozást rendelnek el a helyi rendőrök fellépése miatt, akik a szegénynegyedben különös kegyetlenséggel szoktak intézkedni.

Kenyában alkonyattól hajnalig rendeltek el kijárási tilalmat országszerte.

200401_5.jpg

Pénteken Mombasa kikötőjében csaptak le a rendőrök százakra, könnygázt is bevetettek az ijedt tömeggel szemben, akik a kompra vártak, mert ingázó életmódot kell folytatniuk. Az intézkedést végrehajtó hivatali erők felfegyverkezve, ostorokkal kényszerítették a földre a várakozó embereket.

Kisumuban szintén könnygázzal kényszerítették bezárásra a nyomornegyed üzleteit, ahol az üzlettulajdonosokkal szintén erőszakos összecsapásra került sor.

Kenyában eddig 81 koronavírusos esetet regisztráltak, és egy ember vesztette életét a betegség miatt.

Forrás: https://www.news24.com/Africa/News/kenyan-teen-shot-during-coronavirus-curfew-20200331

200401_1.jpeg

Szólj hozzá!

A ruandai kormány ételosztást kezdett azokon a területeken, amelyek le vannak zárva a koronavírus miatt

2020. március 30. 06:35 - Oshumare

200330_2.JPG

„Háztól házig” házhoz szállítást kezdeményezett Ruanda kormánya, melynek keretén belül elkezdi az élelmiszerek, az orvosi ellátás és az egyéb nélkülözhetetlen eszközök elosztását a koronavírus elleni lezárások miatt leginkább sújtott embereknek: azok számára, akik elvesztették minden jövedelmüket vagy már eleve szegénységben éltek.

A kormány március 28-án, szombaton indította el programját. Ez a lépés összhangban áll azzal, amit Paul Kagame elnök egy nappal korábbi, a nemzethez intézett beszédében kiemelt: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a kiszolgáltatott ruandaiakat a koronavírus miatti elszigetelés időszakában. Ez a városok központjaiban, jövedelem nélkül élő szegény réteget érinti a leginkább.

Jelenleg Ruandában 70 megerősített esetet tartanak nyilván, mely a COVID-19-hez köthető.

A kormányzati kezdeményezés Kigali három kerületében indult el. Az illetékes minisztérium szerint azonban a hatóságok megvizsgálják a másodlagosan érintett szegények támogatásának megfelelő módját is. Egyelőre a városban élők támogatását kezdték meg, mivel őket jobban érintik a korlátozó intézkedések.

Az élelmiszersegély az ország nemzeti stratégiai gabonatartalékából származik, amelyet a Mezőgazdasági és Állatforrások Minisztériuma felügyel, és amelyet élelmiszerhiány esetén használnak fel. Ezen felül sok állampolgár országszerte szívesen hozzájárult kiszolgáltatott szomszédaik támogatásához. A minisztérium szerint a rászorultakat az önkormányzatok segítségével kutatták fel, mert ők azok, akik ismerik a saját körzetükben élő családokat. Az elosztást helyi tisztviselők és önkéntesek végzik a COVID-19 megelőző intézkedéseinek betartásával.

 

Forrás: https://www.newtimes.co.rw/news/govt-begins-distribution-essential-goods-citizens-affected-covid-19-lockdown

Szólj hozzá!

Afrika és a koronavírus: Tegnap jelentette be első halottjait Dél-Afrika

2020. március 28. 08:58 - Oshumare

A dél-afrikai koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ezret (1170). Az első két halálesetet Nyugat-Fokföld déli tartományának kórházaiban regisztrálták. 

A biztonsági erők közben megkezdték a háromhetes országos korlátozások végrehajtását annak érdekében, hogy megállítsák a vírus terjedését. Az alapvető mozgások kivételével tilos a kijárás, az ennek biztosítására előírt intézkedéseket a hadsereg és a rendőrség közösen hajtja végre. Az éjféli határidő előtt még hosszú sorok álltak a szupermarketek előtt.

200327_1.jpg

Csütörtök késő este Cyril Ramaphosa elnök ellátogatott a hadsereg sowetói bázisára, és parancsot adott a katonáknak az intézkedések végrehajtására: "Ez a helyzet példa nélküli nemcsak demokráciánk, de az országunk történetében is. 21 napra zárva tartunk, és nekiindulunk, hogy háborút kezdjünk egy láthatatlan ellenség, a koronavírus ellen."

Az előírt feltételek szerint az élelmiszerboltok továbbra is nyitva maradhatnak, de az alkohol értékesítése tilos - Bheki Cele rendőrségi miniszter sürgette különösen a dél-afrikai embereket, hogy maradjanak józanok a karantén ideje alatt. A jogging és a kutyasétálás szintén tilos.

Péntek reggel azonban a helyi média képeket mutatott a forgalmas utcákról és a városi szupermarketek előtti sorokról - azokon a helyeken, ahol a szegénység és az emberek nagy létszáma megnehezíti a társadalmi távolodást. Már egy nappal korábban is nagy forgalomról számoltak be a Johannesburgból induló fő utakon, annak ellenére, hogy a kormány felszólított mindenkit, hogy ne induljanak hosszú utakra. Több ezer ember lepte el a buszmegállókat azért, hogy elmeneküljenek a fővárosból, és hogy a családdal a vidéki területeken tartózkodjanak, felerősítve a veszélyt, hogy a vírust átadják az idősebb rokonok számára, akik nyugdíjba vonulásuk után a farmokon és a kisebb falvakban élnek. A hatóságok figyelmeztettek, hogy bárkire, aki megsérti a szabályokat, hat hónapos börtönbüntetést vagy súlyos bírságot szabhatnak ki.

Dél-Afrika már korábban bezárta iskolákat, és megtiltotta több mint 100 ember gyűlését.

Dél-Afrikában további veszélyt jelent az Afrikára jellemző gyenge egészségügyi szolgáltató rendszer, illetve a HIV-fertőzöttek magas aránya, akik közül a becslések szerint mintegy 2,5 millióan nem szednek antiretrovirális gyógyszereket. 

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-52058717

200327_2.jpg

Szólj hozzá!

Afrika és a koronavírus: 43 ország fertőzött, 11 vírusmentes

2020. március 24. 07:35 - Oshumare

200324_2.jpg

Jelenleg több mint 1400 megerősített koronavírus-eset fordul elő a kontinensen, számos afrikai országban vezettek be megelőző vagy visszaszorító intézkedéseket a világjárvány terjedése ellen. A WHO legfrissebb, a COVID-19-cel kapcsolatos adatai szerint Afrikában a megjelenés és terjedés továbbra is folyamatos. A jelentések alapján egyre nagyobb számban, egyre nagyobb területen regisztrálnak fertőzötteket.

Csak néhány főbb esemény az elmúlt hétből:

 • Gambia lett a 31. fertőzött afrikai ország, az első esetet március 17-én jelentették be: a fertőzött egy, az Egyesült Királyságból visszatérő gambiai állampolgár.
 • Dzsibuti újabb esetet jelentett március 18-án: egy spanyol állampolgárt tartanak megfigyelést alatt.
 • A Mwebantu hírportál szerint Zambia regisztrálta az első két koronavírusos esetét.
 • Mauritius szerdán jelentette az első eseteit, ezzel a 34. fertőzött afrikai ország lett.
 • Csád március 19-én, csütörtökön jelentette az első esetét.
 • Niger elnöke, Issoufou tweetje számolt be az ország első fertőzöttjéről még ugyanazon a napon, ezzel Niger lett a 36. fertőzött ország.
 • A Zöld-foki-szigetek kormánya pénteken arról számolt be arról, hogy egy brit állampolgárnak pozitív lett a tesztje.
 • Zimbabwe péntek végén erősítette meg első eseteit, ezzel a 38. afrikai és az 5. dél-afrikai fertőzött ország lett a kontinensen.
 • Uganda, Eritrea, Angola és Madagaszkár március 21-én, szombaton rögzítette az első eseteit.
 • Mozambik március 22-én lett a 43. fertőzött ország.

 

200324_6.jpg

Jelenlegi fertőzöttségi állapot (eset/halott):

Észak-Afrika

 • Algéria – 230/17
 • Egyiptom – 366/19
 • Marokkó – 143/4
 • Tunézia – 89/3

Vírusmentes = Líbia és Nyugat-Szahara

Nyugat-Afrika

 • Benin – 6/0
 • Burkina Faso – 99/4
 • Elefántcsontpart – 25/0
 • Gambia – 2/1
 • Ghána – 27/2
 • Guinea – 4/0
 • Libéria – 3/0
 • Mauritánia – 2/0
 • Niger – 3/0
 • Nigéria – 40/1 
 • Szenegál – 79/0
 • Togo – 18/0
 • Zöld-foki-szigetek – 3/0

Vírusmentes = Bissau-Guinea, Mali és Sierra Leone

Közép-Afrika

 • Csád – 2/0
 • Egyenlítői Guinea – 9/0
 • Gabon – 6/1
 • Kamerun – 56/0
 • Kongói Demokratikus Köztársaság – 36/2
 • Kongói Köztársaság – 4/0
 • Közép-afrikai Köztársaság – 3/0

Vírusmentes = São Tomé és Príncipe

Dél-Afrika

 • Angola – 3/0
 • Dél-afrikai Köztársaság – 402/0
 • Namíbia – 4/0
 • Madagaszkár – 12/0
 • Mozambik – 1/0
 • Szváziföld – 4/0
 • Zambia – 3/0
 • Zimbabwe – 3/1

Vírusmentes = Botswana, Comore-szigetek, Lesotho, Malawi

Kelet-Afrika, Afrika szarva

 • Dzsibuti – 3/0
 • Eritrea – 1/0
 • Etiópia – 11/0
 • Kenya – 16/0
 • Mauritius – 36/2
 • Ruanda – 36/0
 • Seychelle-szigetek – 7/0
 • Szomália – 1/0
 • Szudán – 2/1
 • Tanzánia – 12/0
 • Uganda – 9/0

Vírusmentes = Burundi, Dél-Szudán

Források: 

https://www.africanews.com/2020/03/23/coronavirus-in-africa-breakdown-of-infected-virus-free-countries/

https://www.worldometers.info/coronavirus/

200324_3.JPG

Szólj hozzá!