1 perc Afrika

Tömpefarkú tobzoska

2021. március 03. 12:34 - Oshumare

210303_5.jpg

Egy éve Magyarországon is sokat emlegették a tobzoskát a koronavírus kapcsán, az egyik hírportál többek közt így számol be a Kínában kialakult helyzetről:

"Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég megerősítette azt a február elején született elméletet, hogy a Kínába csempészett tobzoskák egy olyan vírus köztes hordozói lehetnek, ami nagyon hasonlít a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírusra. A kínai kutatók eredetileg azt kommunikálták, hogy 99 százalékos a hasonlóság az új koronavírus és a tobzoskákban talált vírus között, de február végére kiderült, hogy csak 90,3 százalék." (Nélkülük talán nem volna világjárvány, mégis ők lehetnek a nagy nyertesei - 444)

Természetesen az ázsiai tobzoskáról azóta sem hallottunk többet, de milyen állat is az ő afrikai rokona, a tömpefarkú tobzoska, amit latin néven Manis temminckii vagy újabban Smutsia temminckii néven ismerhetünk.

210303_7.jpg

A szubszaharai Afrika nagy részén - mintegy tizenöt országban - elterjedt tobzoska nagyságában és alakjában meglehetősen hasonlít ázsiai rokonaira. A farka azonban aránylag rövid, széles, hegyén többé-kevésbé letompított farka van. Ugyan majdnem teljes testhosszúságú, és csak a vége felé vékonyodik, ott pedig hirtelen lekerekedik. A kifejlett hímek teljes testhossza akár másfél méteres is lehet, aminek körülbelül a fele a farok rész. Egy tobzoska átlagos súlya 15-20 kg.

210303_4.jpg

"Törzse széles, feje rövid és vastag. Fejét tojásdad pikkelyek borítják. Hátán 11–13, farkán először 5, majd négy sor pikkely van. Ezek a pikkelyek nagyok, tövükön hosszmenti barázdákkal, hegyük sima. A középső pikkelysor a fejen 9, a háton 13, a farkon 6 pikkelyből áll. A fark alsó felén ugyancsak pikkelyek vannak két sorban. Színük halvány sárgásbarna, hegyük világosabb, gyakran sárgás vonaltól szegélyezettek. A csupasz részek sötétbarnák, a szemek vörösesbarnák. Az arcorr hegye fekete." 

210303_2.jpg

A tobzoska Afrika termeszekben bővelkedő pusztáin elegendő élelmet talál. Magányosan, földalatti üregekben lakik, de sohasem ás túl mélyre. Éjjeli állat, ezért csak alkonyatkor jön elő. Hangyákkal, termeszekkel, bogarakkal vagy férgekkel táplálkozik. A talajon él, fára nem mászik, hátsó lábán széles talppárnák és tompa karmok vannak. Mellső lábának erős ásókarmaival nyitja fel a termeszvárakat és a hangyabolyokat. Járás közben ásókarmait befelé fordítja. Gyorsan fut, néha hátsó lábaira állva körbeszimatol. Százhúsz napos vemhességet követően általában egyetlen utódot hoz a világra, mely már pikkelyekkel borított testtel születik, de a pikkelyek még lágyak és a fark hegye felé kevésbé fejlettek.

210303_8.jpg

Afrikában több népi neve is ismert, van ahol a marhák atyjának, másutt doktor úrnak hívják. Több hagyományban is úgy gondolják, hogy a tobzoska minden része gyógyító erővel bír. A pikkelyeket sokszor hordják ékszerként, karkötőként vagy nyakláncként. Más hagyományok szerint a tobzoska pikkelyei a tűzre dobva távol tartják az oroszlánokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2416447474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása