1 perc Afrika

Megölték Almaas Elman szomáliai-kanadai aktivistát Mogadishuban

2019. november 22. 06:07 - Oshumare

Nem volt azonnal világos, ki ölte meg Almaas Elman-t, akit a barátok és a kollégák elkötelezett és fáradhatatlan segítőmunkásként jellemeztek. A szomáliai és kanadai állampolgárságú aktivistát szerdán lőtték le a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A rendőrség szerint ez egy újabb csapás a szomáliai diaszpóra erőfeszítései ellen, amelynek célja a hazatérés és az ország újjáépítésének segítése volt az évtizedes háború után. Hussein tábornok szerint Elman asszonyt egyetlen golyó ölte meg autójában a Halane komplexum előtt, mely a mogadishui nemzetközi repülőtérnél található, és amelyet gyakran használnak az afrikai uniós küldöttségek, valamint az ENSZ ügynökségeinek és nagykövetségeinek képviselői.

Sad Fadhaye, szabadúszó videós a Facebookon tette közzé, amint Elmannal volt az autóban, amikor a nő meghalt. Az eseményeket „támadásnak” tekintve Fadhaye azt mondta, hogy Elman „az ölemben halt meg”, és hozzátette: „Isten irgalmazzon neki.”

Elman asszony az emberjogi aktivisták prominens családjából származott, akiknek a tevékenysége a társadalmi igazságosságra, a nők jogaira és Szomália évtizedes háborúja által érintett gyermekek rehabilitációjára összpontosított. Almaas  Ali Ahmed Elman úttörő békeaktivista lánya volt, akit 1996-ban szintén lelőttek Mogadishuban. Az Amnesty International akkori nyilatkozatában kijelentette, hogy gyilkossága „kegyetlen üzenetet küldött a békét és normális életet vágyó szomáliaiaknak - senki sincs biztonságban."

 

Édesanyja, Fartuun Adan, az 1990-ben létrehozott Elman Peace Centre alapítója, amelynek célja a béke előmozdítása és az emberi jogok védelme Szomáliában. Almaas Elman Ilwad Elman, a 2019-es Nobel-békedíjra jelölt társadalmi aktivista, valamint a szomáliai fegyveres erők parancsnokának, Iman Elmannak a nővére is volt. A család a szomáliai polgárháború kitörése után az 1990-es évek elején menekült Kanadába, de 2010 elején visszatért, hogy segítse a nemzetépítési erőfeszítéseket.

Laetitia Bader, az Human Rights Watch afrikai részlegének vezető kutatója szerint Elman elkötelezetten és fáradhatatlanul támogatta a szomáliai szexuális erőszak számtalan túlélőjét. Elmondta, hogy „halála ismét emlékeztet bennünket a mogadishui polgári lakosság mindennapi életének nagyon is valódi veszélyeire. A kormánynak alaposan meg kell vizsgálnia az Almaas ellen elkövetett gyilkosságot, és el kell számoltatnia a felelősöket minden szomáliai állampolgár védelme érdekében. ”

Forrás: https://www.nytimes.com/2019/11/20/world/africa/almaas-elman-somalia.html

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6415319508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2019.11.23. 12:09:07

Tudod, mikor akar egy szomáli hazamenni, és bármit is építeni?
süti beállítások módosítása