1 perc Afrika

OLVASÓI KÉRÉSRE: "Aki pedig nem tud örökké haraggal élni, az végül megbocsát..." - 25 évvel a ruandai népirtás után

2019. október 07. 17:27 - Oshumare

191007.jpg

Az 1994-es ruandai genocídium új fejezeteket írt a népirtások történetében, és egyben a nemzetközi békefenntartók egyik komoly kudarca volt Afrikában. 1994. április 7-én a ruandai hutuk erőszakkal fordultak a tutszi kisebbség ellen, akiket árulóknak tartottak, száz nappal később már egymillió volt a halálos áldozatok száma - főleg a tutszik közül, de mérsékelt, "tutszi-szimpatizáns" hutuk is voltak köztük.

A nemzetközi erők azonban nem foglalkoztak a kérdéssel. Ugyanebben az évben lett elnök Nelson Mandela, aki az első fekete elnök lehetett Dél-Afrikában, így Afrika az ottani anarchia és erőszak miatt elsősorban délnek fordította tekintetét. Az Egyesült Államok Szomáliában elszenvedett kudarcai miatt nem tervezett beavatkozást Ruandában: "Nem hiszem, hogy megszüntethetnénk az erőszakot, de talán csökkenthetnénk. Sajnálom." - nyilatkozta Bill Clinton a ruandai mészárlások kapcsán. Franciaországot többször is megvádolták azzal, hogy támogatta a hutu felkelést, Paul Kagame, a 2000 óta hivatalba lépett, jelenlegi ruandai tutszi elnök, aki véget vetett a népirtásnak, a francia hadsereg tevékenységét "színészetnek" minősítette. Az ENSZ 2500 fős csapata ugyancsak tétlen volt, bár az ENSZ vezetője akkoriban éppen a ghánai Kofi Annan volt. (Nem mellesleg alig egy évvel a ruandai népirtás után a boszniai Srebrenicában szintén a holland békefenntartók jelenléte ellenére követtek el népirtást a boszniai muszlimok körében.)

Ruandában a jövő generációi így örököltek meg egy nemzeti rémálmot. Bár a gyilkosságok véget értek, az etnikai megkülönböztetés nem feltétlen. Paul Kagame vezetése alatt Ruanda az Egyesült Államok támogatásával hamar fejlett afrikai országgá nőtte ki magát. Városai tiszták és alacsony a bűnesetek száma. Sokan a szingapúri gazdaság rohamos fejlődéséhez hasonlították afrikai ország gazdasági növekedését.

2014-ben, amikor Ruanda a népirtás 20. évfordulójára emlékezett, a The New York Times szerkesztősége az országot a rendfenntartás és relatív jólét szigeteként üdvözölte egy szegény és politikailag ingatag régióban. De felsorolva a jelenlegi kormány akkori polgári és politikai jogi korlátozásait - beleértve a fogvatartásokat, a kínzásokat, az eltűnéseket és a gyilkosságokat, a cikk arra a következtetésre jutott, hogy „a ruandai népirtás mérgező örökségének kezelése az egyetlen módja a jövőbeli tragédiák megakadályozásának, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy tiszteljük Ruanda halottait."

Miközben ugyanis a nyugati hatalmak lelkiismeret-furdalásától kísérve Kagame rezsimje egyre jobban megerősödött, egyre kevésbé volt toleráns. Az elnéző nyugati politikának köszönhetően történhetett meg az is 2015-ben, hogy egy alkotmánymódosításnak köszönhetően a ruandai elnök 2034-ig biztosította magának a hatalmat, miután a 2017-es választásokon megdöbbentő módon 98,8 %-os szavazati aránnyal nyert.

Jelenleg Ruandában ugyan a hutuk és tutszik békében élnek, mégis ott lebeg a népirtás emléke az ország levegőjében, amelyet a kormány megbocsátást és az etnikai megbékélést támogató törvényei nem feltétlen segítenek elő. A 2000-es évek elején Paul Kagame kormánya elfogadta azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tették a népirtás bűncselekményéért elítélt személyek számára, hogy a börtönből kikerüljenek, ha bocsánatot kérnek a túlélőktől. És ők természetesen mind bocsánatot kértek. A tutszik számára az effajta bocsánatkérés nem elfogadható, így felerősítette újra a konfliktust, mindezt Kagame rezsimjének erősödése, az ellenzék erőszakos felszámolása nem csökkentette.

Mindezek mellett vannak olyan példák, amikor hutu és tutszi családok meg tudnak békélni. Egy kis ruandai települése egy tutszi család megmaradt tagja újra találkozott a családtagjait legyilkoló a hutu szomszédokkal, akik a nemzeti megbékélés jegyében bocsánatot kértek. A tutszi túlélő megbocsátott. Mikor megkérdezték tőle az újságírók, hogy tudta megtenni, csak ennyit mondott: "Aki pedig nem tud örökké haraggal élni, az végül megbocsát..."

Források:

https://www.latimes.com/world/la-fg-rwanda-genocide-anniversary-20190406-story.html

https://www.nytimes.com/2019/04/06/world/africa/rwanda-genocide-25-years.html

17 komment
Címkék: népirtás Ruanda

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3415207944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flydomi 2019.10.08. 13:00:09

Az emberiseg torteneteben mindig volt egy "ok",hogy miert lehet es kell haboruzni,gyuloletett kelteni,gyilkolni,kiirtani a masikat,stb.Az egyeduralom igy mukodik.Ha nem vagy velunk,akkor ellenunk.A nagy kereszteny feher nemet is ezt csinalta,ahogy a feher kereszteny orosz:gyilkolni a tobbi feher keresztenyt,mert mas az ideologiaja.(kesobb mar a nagy "arja" dolog is bejott,amit az akkori DNS teszt megmutatott volna :) ).Az egyeduralom mindig haboruhoz es brutalitashoz vezet.Az emberiseg torteneteben sose volt egy nemzet egyseges.A Foldon nem talalni ilyet.Akkor miert is nemzet egy nemzet?Csak azert,mert a birkak is meg vannak felelmitve. :) Nincs szabad akaratuk,begetni kell helyesen,mert ha nem,akkor kesobb rosszul jarsz. :) Az embernek nevezett vegbelleny onpusztito. :) A termeszet meg csodas.Nem lehet iranyitani.O iranyit.Ha kedve van,akkor idovel eltorli ezt a vegbel sarat a Foldrol.Hamarosan megteszi. :)) es akkor lehet itt kiralydosdit jatszani.Mindenkinek kozos a sorsa:jon a kaszas,aki majd elintezi oket. :) Nincs menekves. :)

gigabursch 2019.10.08. 13:28:14

Tu_t_szi? Életemben eddig csak tuszi-nak olvastam őket. Anélkül a t betű nélkül.

Amúgy innen nézve a kutyát sem érdekelte. Sőt...

Oshumare 2019.10.08. 13:40:25

@gigabursch: Kedves Gigabursch! Szinte vártam, milyen gyorsan érkezik az első ilyen komment. Teljesen jogos az észrevétel. Kiszely afrikai etnikumokról szóló kötete is behozza a tuszi kifejezést népnévként, de az eredeti népnyelvi megnevezés 'tutsi', és ahogy az igbó népnél is megjelent a magyarosított verzió ibó népnév formájában, a tutszik esetében is fellelhető ez az egyszerűsített forma, én viszont személy szerint nyelvészként és afrikanistaként támogatom az eredeti kiejtést követő magyar nyelvi átírást. Ez az oka, hogy lehet tutszit és tuszit is látni a magyar nyelvű sajtóban. Továbbra is a tutszi elnevezésnek szurkolva köszönöm az észrevételt! Üdvözlettel

DFK 2019.10.08. 14:21:47

Azért az számomra rejtély, hogy lehet az, hogy a rádió bemondja, öld meg a szomszédod, és te megteszed.

chrisred 2019.10.08. 14:44:17

@DFK: És ha a rádió azt mondja be, hogy öld meg a szomszédodat, meg azt is, aki nem hajlandó megölni a szomszédját?

Visceroid 2019.10.08. 14:54:51

Csak szólok, hogy azóta Ruanda gazdaságilag jobban teljesít, mint Magyarország. Ők akarnak lenni "Afrika Szingapúrja", és össze is fog nekik jönni.

DFK 2019.10.08. 15:02:41

@chrisred: Na igen, ez még brutálisabbá tette a dolgot.

DFK 2019.10.08. 15:08:27

@Visceroid: Mint olvasható, az USA hathatós támogatásával fejlődnek. Maguktól nem menne; cdsak addig fog szaladni a szekerük, amíg tolják nekik a lóvét. Meg hát a nem éppen liberális politikai rendszer okán van rend.

gigabursch 2019.10.08. 15:09:58

@Oshumare:
Köszönöm.
Ez is újdonság volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.08. 16:07:58

@DFK:

A tucik voltak a belga gyarmatosítók által privilegizált népcsoport, ráadásul kisebbség. Így a felszaabdulás után a többségi hutuk egyfajta tuciellenes történelmi igazságtételre vártak. Már a felszabaduláskor, a 60-es évek elején volt egy kisebb tuciellenes erőszakhullám.

Nem leszünk gyarmat ! 2019.10.08. 17:04:27

@DFK: Ráadásul Francia szervezetek tulajdonában lévő rádió is bemondta.

Egyébként nem az a probléma, hogy a nyugati országok nem avatkoztak be, hanem épp fordítva az hogy beavatkoztak. A franciák nyakig sárosak a népírtást megelőző gyűlöletkeltésben, és még a népirtás megkezdése után is tovább uszították, hergelték az embereket a francia rádiók és "civilek". Nem véletlen hogy Ruanda és Franciország között 20 évig szünetelt a diplomáciai kapcsolat.

Hórukk 2019.10.08. 21:29:30

@Nem leszünk gyarmat !: "hergelték az embereket a francia rádiók és "civilek". Ugye ez elég valószínűtlen, mert Ruanda korábban német, később belga gyarmat volt, de francia sohasem. A francia érdekszférába tartozó országok is elég távol fekszenek Ruandától. Ruandában az egyik hivatalos nyelv a francia, gondolom az országos rádióadók inkább ezen a nyelven sugároztak mint valamely kisebbségi törzsi nyelven, de Franciaországnak az ezeken az adókon franciául elhangzottakhoz semmi köze nem volt.

Fülig José 2019.10.08. 21:35:51

@DFK: számomra meg az hogy a zinterneten a kampos joe elmogya: "Bécs elesett" és van, aki elhiszi... azok ott sötétafrikában pont ugyanolyan iskolázatlan félszerzetek, mint a fideSSek itthon, csak nem értem, akkor miért rettegnek lélektestvéreiktől...?
1ébként így történt, a rádiós fickót be is varrták.
remélem, azért egyszer a kampos is bekerül.

Gleccsertetű 2019.10.09. 07:10:44

@Fülig José: hogyne hinnéd el, amikor neked arról sincs fogalmad ami a szomszédunkban történt, olyan buta vagy.

gigabursch 2019.10.10. 08:53:49

Hmmm...
Jól látom, hogy @Közbiztonság Szilár innen is ki lett gyomlálva?
No, nem mintha kár lenne érte

Revolutionist 2019.10.28. 19:17:51

Meg lehet érteni. Ez a sok (túl sok) ugyanolyan buta csokiember, még jó hogy irtási vágyat, szinte már inkább ösztönt vált ki az emberből... nem?
süti beállítások módosítása